Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Din octombrie, operațiuni militare în Mediterana împotriva traficanților de migranți

sirieni_grecia.jpg

În Europa intră în fiecare zi peste 8.000 de refugiați, majoritatea din Siria
În Europa intră în fiecare zi peste 8.000 de refugiați, majoritatea din Siria
Image source: 
Reuters

Opt mii de refugiați, majoritatea din Siria și Iraq, intră în fiecare zi în Europa, susține ONU, care atrage atenția că numărul nu va scădea nici măcar odată cu venirea iernii. Pe acest fond, șefa diplomației europene spune că militari europeni vor putea interveni din 7 octombrie împotriva traficanţilor de imigranţi din Mediterană.

Europenii vor creşte, începând cu data de 7 octombrie, presiunea asupra traficanţilor de imigranţi în Marea Mediterană, intervenind împotriva lor, inclusiv prin apelul la forţă, în apele internaţionale din largul coastelor Libiei, dă de înțeles Federica Mogherini. Declarația șefului diplomației europene a venit la scurt timp după o vizită la cartierul general al acestei operaţiuni, denumită ”Euro Navfor Med”. Uniunea Europeană a aprobat în urmă cu zece zile recurgerea la forţa militară împotriva traficanţilor de imigranţi care operează din Libia, inclusiv confiscarea ambarcaţiunilor acestora, în cadrul întăririi operaţiunii sale navale în Marea Mediterană.

De acum înainte, navele de război europene vor putea să desfășoare operaţiuni împotriva traficanţilor, însă cu respectarea condiţiei de a rămâne în apele internaţionale, a amintit Mogherini. Operaţiunea ”Euro Navfor Med”, lansată la finalul lunii iunie în Marea Mediterană, prevede mobilizarea de nave militare şi avioane de recunoaştere în sudul Mării Mediterane, în largul Libiei. Aceasta dispune de patru nave, patru avioane şi peste 1.300 militari ce provin de 22 de ţări europene.

Până în prezent, operaţiunea era limitată la supravegherea în apele internaţionale a reţelelor de infractori care trimit zilnic, de pe coastele Libiei, ambarcaţiuni precare încărcate cu imigranţi care se îndreaptă spre Italia. Începând cu luna octombrie însă, ”în loc de a strânge pur şi simplu informaţiile, vom fi în măsură să controlăm navele (de traficanţi) şi să le confiscăm”, a precizat Mogherini. Este vorba, de asemenea, de a-i împiedica pe traficanţi să lanseze ambarcaţiunile încărcate cu imigranţi şi de a-i intercepta atunci când se aventurează în apele internaţionale pentru a le însoţi pe cele precare.Operaţiunea cuprinde în total patru faze, a precizat purtătorul de cuvânt, iar în cursul cele de-a treia faze, toate măsurile necesare împotriva traficanţilor vor putea fi luate, inclusiv pe teritoriul libian, nu doar în apele internaţionale.

Dincolo de desfășurarea de operațiuni militare, diplomația europeană continuă să caute soluții la venirea în număr mare a refugiaților în spațiul comunitar. Primirea și integrarea lor nu rezolvă însă problemele, atât timp nu este pace în țările de origine. Numai că nici măcar terminarea conflictelor nu garantează o soluție, estimează șefa diplomației europene, care spune că pacea în Siria nu va pune capăt crizei migrației. Uniunea Europeană se va confrunta cu un aflux important de migranți chiar și în cazul în care comunitatea internațională reușește ”printr-un miracol” să pună capăt conflictului din Siria, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

La ora actuală, sirienii reprezintă cel mai mare grup printre refugiații și migranții care trec granița Uniunii Europene. Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, dintre cele 485.500 de persoane care au intrat în Grecia și Italia de la 1 ianuarie, peste 182.000 sunt sirieni. ”Chiar dacă printr-un miracol, s-ar rezolva mâine problema siriană, Libia va rămâne un coridor deschis și necontrolat spre Europa, până când cel puțin vom reuși să reconstruim statul acolo. Și dincolo de Libia există întreaga Africă”, a adăugat Federica Mogherini. UE se confruntă în prezent cu cel mai mare aflux de migranți și refugiați de după cel de-al Doilea Război Mondial și statele sale membre sunt scindate în ceea ce privește măsurile privind rezolvarea crizei migrației și repartizarea refugiaților.

Mogherini a spus că blocul comunitar trebuie să fie pregătit pentru o reformă a regulilor sale privind acordarea de azil prin vot majoritar, la fel cum s-a decis la începutul săptămânii distribuirea a 120.000 de solicitanți de azil, trecându-se peste opoziția Republicii Cehe, Ungariei, României și Slovaciei.