Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cursa feroviară Chişinău-Iaşi a fost lansată

Cursa feroviară Chişinău-Iaşi a fost lansată oficial, pe calea ferată cu ecartament larg. În dimineaţa zilei de miercuri, trenul a plecat din Chişinău spre Gara Feroviară Socola, unde urmează să ajungă la ora 10.28. Călătoria durează în jur de patru ore. Pentru a atrage cât mai mulţi călători, autorităţile de la Chişinău vin şi cu o ofertă: bilete mai ieftine cu 20%, pentru o scurtă perioadă de timp.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

În ajunul lansării cursei feroviare, directorul general al Î.S. "Calea Ferată din Moldova", Iurie Topală, a anunțat că reducerea la prețul biletelor de tren este valabilă pentru toți călătorii, în perioada 30 septembrie-30 octombrie, iar studenții și elevii vor beneficia de această reducere permanent.

Trenul Chișinău-Iași va circula zilnic, pornește din Chișinău la 6.17 minute, iar din Gara Feroviară Socola spre Republica Moldova, la 17.20. Autoritățile promit confort pentru cetățeni, garnitura fiind dotată și cu internet wi-fi.

Printre primii pasageri care testează "operativitatea noii curse" este ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc și directorul general CFM, Iurie Topală. Ajunși în România, ministrul moldovean și directorul general CFM, împreună cu reprezentanți ai conducerii raionului Ungheni vor avea o întrevedere la Prefectura Iași cu prefectul județului, Dan Cârlan.

Potrivit autorităților, "deschiderea traficului feroviar între Chișinău și Iași reprezintă "podul de legătură" dintre Est și Vest. Proiectul are drept obiectiv dezvoltarea infrastructurii feroviare, prin punerea la dispoziția pasagerilor a unui mijloc de transport confortabil, rapid și sigur".

Prețul unui bilet de tren pentru cursa Chișinău-Iași va oscila între 165 de lei (cca 7 euro), la un vagon de clasa III și 230 de lei, la un vagon de clasa I.

Amintim că pe 8 septembrie, la Iași, o delegație a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova a discutat cu oficiali ai Ministerului Transporturilor din România despre noua cursă feroviară și punerea în funcțiune a acesteia. În acest context, pe 28 septembrie, la București, directorul general al CFM, Iurie Topală și directorul general CFR, Dan Marian Costescu au semnat Convenția cu privire la reglementarea traficului feroviar de frontieră.

Valeria Viţu, despre cursa de tren Chişinău-Iaşi