Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vinovaţi pentru atacurile din Mumbai, 2006: Cinci persoane condamnate la moarte

Atacuri Mumbai

O instanţă din India a condamnat la moarte cinci persoane în legătură cu exploziile din trenurile de navetişti din Mumbai în 2006. Alte 7 persoane au fost condamnate la închisoare pe viaţă. Şapte explozii ale unor bombe plasate în trenuri suburbane aglomerate au explodat la o oră de vârf pe 11 iulie 2006 omorând 189 de persoane şi rănind alte 800.

Atacul terorist din 2006 a fost pus pe seama militanţilor islamişti susţinuţi de Pakistan, acuzaţii pe care această ţară le-a negat. Un avocat al apărării a declarat miercuri că acuzaţii sunt nevinovaţi şi că vor ataca decizia la instanţa supremă. Cei 12 au fost condamnaţi pentru crimă, conspiraţie şi atac împotriva ţării. Bombele au fost amplasate în oale sub presiune ascunse în sacoşe, iar exploziile au fost detonate coordonat, la interval de 15 minute una de cealaltă, în mai multe trenuri aflate în mişcare şi în două staţii. Atacurile teroriste par să fi vizat în special compartimente de clasa întâi, pline cu navetişti care se întorceau de la muncă din zona de financiară a Mumbai. Peste 200 de martori au fost audiaţi în timpul procesului care a durat opt ani şi care s-a încheiat în august anul trecut. Procurorii spun că atacurile au fost plănuite de agenţia de informaţii pakistaneză şi puse în practică de membrii grupării militante Lashkar-e-Taiba, cu sprijinul studenţilor de la Mişcarea Islamică, o organizaţie inetrzisă în India. Pakistanul a respins acuzaţiile, afirmând că anchetatorii nu au prezentat probe în susţinerea acestei legături.

Sistemul de trenuri suburbane din Mumbai este unul dintre cele mai aglomerate din lume, având zilnic peste 8 milioane de călători.