Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


C.P. Tăriceanu: RAR nu mai eliberează cărți de identitate pentru Volkswagen euro 5

Conform unor surse din domeniu, 100.000 de mașini din România ar fi afectate de scandalul Dieselgate

Scandalul Dieselgate este dezbătut, joi, de autoritățile române. Miniştrii Transporturilor şi Mediului discută, de la ora 12.00, cu reprezentanți ai conducerii Registrului Auto Român (RAR) despre urmările și măsurile ce trebuie luate în contextul în care, conform unor surse din domeniu, zeci de mii de mașini din România ar avea instalat softul care indică o poluare mai mică decât cea reală.

Deocamdată, autoritățile se feresc să spună clar dacă posesorii de astfel de vehicule vor trebui să plătească în plus pentru volumul mai mare de noxe emise de mașinile lor. Până la clarificarea situației, însă, RAR nu va mai elibera cărți de identitate pentru mașinile Volkswagen cu motoare Euro 5, după cum a declarat, la Digi 24, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Registrul Auto Român (RAR) susține că nu știe exact numărul de autovehicule Volkswagen echipate cu motoare diesel dotate cu softul care permite manipularea testelor de emisii. Într-un interviu acordat Agerpres, șeful Departamentului Poluare și Consultanță Tehnică din cadrul RAR, Șerban Dobre a declarat, azi, că așteaptă CTEZ ”date din partea Autorității de omologare germane. Acestea ar urma să ne parvină cel mai târziu într-o săptămână', a explicat Dobre.

Volkswagen anunța, ieri, că va prezenta, în decursul acestei luni, soluțiile și măsurile tehnice care vor fi luate în cazul mașinilor cu probleme.

În România, surse din domeniu susțin că aproximativ 100.000 de autovehicule ar avea instalat softul care indică o poluare mai mică decât cea reală.

Pe de altă parte, până la aflarea mai multor informații oficiale, șefii Volkswagen analizează măsuri pentru a asigura ratingul companiei. Ei sunt îngrijorați de posibilitatea ca grupul să fie retrogradat de marile agenții de rating, dar nu intenționează să vândă din activele grupului, după cum au declarat, joi, pentru Reuters surse din interiorul board-ului companiei.