Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum ar trebui să arate de fapt ora de religie? Adriana Săftoiu: Dacă profesorul e slab, ora de religie devine o bombă atomică

Nu e în regulă ca la ora de religie să se predea numai ortodoxismul, declară la RFI Adriana Săftoiu, membră PNL. În opinia sa, e mult prea devreme ca materia respectivă să fie predată încă de la clasa zero. Ea mai recomandă Patriarhiei să facă mai puţine recomandări când vine vorba de modul în care se gestionează ora de religie în şcoli.

Adriana Săftoiu afirmă că "problema orei de religie nu e ora în sine, nu materia în sine, ci calitatea actului de predare în timpul orei de religie. Profesorul e foarte important. Eu nu sunt împotriva orei de religie în şcoli, nu cred că strică să faci religie. Până la urmă, tot ce înseamnă cultură, civilizaţie, literatură, pictură în Europa ţine de religie şi nu cred că ne strică să învăţăm toate aceste lucruri. Problema însă asta e, ce se întâmplă la această oră de religie şi dacă într-adevăr copiii noştri fac la ora de religie ceea ce ar trebui să facă, pentru că altfel, catehism cred că putem face în biserică".

Ce ar trebui să facă elevii care nu optează pentru ora de religie? "Este evident că şcoala ar trebui să le ofere alte opţiuni, ceea ce se întâmplă în anumite cazuri, în altele, din câte ştiu eu, nu", spune ea.

"Problema orei de religie şi discuţia nu cred că ar trebui purtată dacă trebuie sau nu trebuie, ci ce se întâmplă la ora de religie. Dacă ai un profesor care nu ştie să facă, să predea, nu ştie ce trebuie să facă la acea oră, e ca să spun aşa bombă atomică ora de religie", crede Săftoiu.

 

"A fi preot nu te face neapărat şi un profesor bun de religie"

 

În opinia Adrianei Săftoiu, "nu e suficient să fii preot, să ai doar studii aprofundate de teologie. E foarte important să ai şi un master de pedagogie şi chiar cred că e important, ceea ce-i valabil pentru orice profesor şi e foarte important chiar să ai noţiuni de psihologie şcolară".

Ea observă că "adesea, la orele de religie se face mai degrabă ortodoxism, ceea ce nu e în regulă şi asta-i determină până la urmă pe mulţi părinţi să-i scoată pe copii de la această oră, nu pentru că acei părinţi nu ar fi creştini sau nu ar fi ortodocşi, sigur, nu sunt bigoţi mulţi dintre ei, sunt respectuoşi, dar nu bigoţi, dar problema e ce se întâmplă. Eu de exemplu am avut această problemă în clasa a cincea cu propriul meu copil. În urma orei de religie, el a înţeles un singur lucru, că Iisus e rău, pentru că el ne urmăreşte pe toţi, ştie tot ce facem noi şi ne pedepseşte! Aceasta a fost concluzia lui, după ora de religie din clasa a cincea".

Întrebată dacă nu e prea devreme ca religia să fie predată încă de la clasa zero, Adriana Săftoiu a răspuns: "Cred că e mult prea devreme. E foarte important ce se întâmplă la acea oră de religie şi ce poţi face cu un copil de şase-şapte ani decât să-l pui să înveţe pe de rost rugăciuni. Nu e necesar să faci religie din clasa zero, clasa întâi, cred că se poate preda religia la gimnaziu, dar cu foarte-foarte multă atenţie la selecţia celor care predau religie. Nu cred că a fi preot te face neapărat şi un profesor bun de religie".

Patriarhia Română a precizat recent că înscrierea la ora de religie se face o singură dată şi este valabilă permanent până la o eventuală schimbare a opţiunii.

Adriana Săftoiu crede că "Patriarhia ar trebui să ne facă mai puţine recomandări când vine vorba de modul în care se gestionează această materie în şcoli. Sunt clase unde de foarte multe ori îţi retragi copilul de la ora de religie din cauza profesorului. Cred că Patriarhia ar trebui să fie eventual mai atentă şi mai riguroasă cu cei care predau, cu cei care ajung la şcoală şi predau această materie. Eu cred că e de preferat să-ţi scoţi copilul de la o oră de religie făcută prost, decât să-l laşi acolo".