Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul şi ONG-urile se unesc în premieră pentru a găsi soluţii la problema refugiaţilor

web-refugees-4-reuters.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

Pe fondul dramei europene a sutelor de mii de oameni care au inundat Europa căutând refugiu, în România a fost formată "Coaliția națională pentru integrarea refugiaţilor", un cadru în care guvernul, autorităţile locale şi societatea civilă se vor consulta lunar pe problemele care vizează îmbunătăţirea cadrului instituţional şi legislativ privind refugiaţii.

Coaliţia a fost formată în urma unei întâlniri, vineri, la Palatul Victoria, între premierul Victor Ponta, mai mulți miniștri şi reprezentanți ai instituțiilor statului cu reprezentanți ai societății civile. Este vorba de reprezentanţi ai UNICEF, Asociaţiei Pro Democraţia, Centrului pentru Dezvoltarea Democratică, Asociaţiei Naţionale a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni şi Federaţiei Organizaţilor Neguvernamentale pentru Copil.

"Coaliția va pune laolaltă autorităţi ale statului și organizații neguvernamentale interesate și doritoare să participe la efortul de integrare a refugiaților. S-a decis crearea unui secretariat al Coaliției și au fost desemnaţi responsabilii pe direcțiile majore de activitate: logistică primară, asistență sanitară, școlarizare, adaptare legislativă, integrarea pe termen mediu și lung, informare publică", se arată într-un comunicat oficial.

Premierul Victor Ponta a declarat că era nevoie de un astfel de cadru de dialog pentru că o problemă atât de complexă cum este intergrarea refugiaţilor nu putea fi rezolvată doar de stat. "Nu pot doar autorităţile, cu mijloacele pe care le avem. Luăm nişte oameni, îi punem în nişte clădiri şi cu asta-basta. E vorba totuşi de copii, în primul rând, care au nişte drepturi internaţionale unanim recunoscute şi mă refer aici la şcoală, grădiniţă, la îngrijire medicală, e vorba despre dorinţa de a găsi un loc de muncă, pentru că, altfel, pe bună dreptate, sociatatea zice: ce facem, plătim de la noi pentru alţii? şi e vorba despre pregătirea comunităţilor locale oriunde vor fi asemenea situaţii, ca să nu ne comportăm ca în urmă cu o mie de ani, să ne speriem că vine cineva şi trebuie să fugim noi", a precizat premierul.

La RFI, şi reprezentantul Asociaţiei Pro Democraţia şi unul dintre iniţatorii acestui demers, Claudiu Crăciun, spune că ar fi sperat ca autorităţile să facă acest pas în întâmpinarea societăţii civile înainte de a lua poziţii stânjenitoare la nivel european refuzând într-o primă fază să primească peste o anumită cotă de refugiaţi. «Sunt declaraţii care au pus România într-o postură foarte neplăcută la nivel european. Dacă se consultau mai devreme constatau că există o capacitate şi o experienţă mult mai mari în gestionarea acestei situaţii excepţionale », a declarat expertul. Totuşi, Claudiu Crăciun spune că speră că « angajamentele luate nu vor fi uitate » acum şi că România « se poate transforma dintr-un exemplu negativ într-un exemplu pozitiv de integrare a refugiaţilor într-o perioadă foarte scurtă ». Modelul propus : modelul comunitar, spune reprezentantul Asociaţiei Pro Democraţia. « Modelul de integrare este unul descentralizat, unul comunitar şi un model bazat şi pe dorinţele şi pe preferinţele refugiaţilor. E un parteneriat între sociatetea civilă şi stat dar este vorba şi de un parteneriat cu refugiaţii care nu trebuie priviţi ca nişte infractori sau nişte persoane dependente », a explicat Claudiu Crăciun.  

Prima întâlnire a "Coaliţiei pentru integrarea refugiaţilor" va avea loc în ultima săptămână a lunii octombrie.