Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministerul Sănătăţii, executat silit pentru incendiul de la Maternitatea Giuleşti din 2010

giulesti.jpg

Incendiul a avut loc în urmă cu 5 ani
Incendiul a avut loc în urmă cu 5 ani

Ministerul Sănătăţii este executat silit pentru moartea a şase bebeluşi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti, în urmă cu 5 ani. Patru din cele nouă familii care urmează să primească daune au mers în această dimineaţă împreună cu un executor judecătoresc la minister pentru a pune sechestru pe bunuri mobile care pot fi vândute. 

Ministerul Sănătăţii a fost somat să plătească peste patru milioane de euro, suma stabilită ca daune în dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giulești, din 2010, în urma căruia șase bebeluşi au murit și alți cinci au fost răniți. E o decizie în instanţă, care trebuie pusă în aplicare. Executorul judecătoresc în acest caz spune că din 6 iunie s-a solicitat Ministerului Sănătăţii să trimită o listă cu bunurile ce pot fi executate, însă nu s-a primit un răspuns.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, instituţiei îi revenea să plătească a douăsprezecea parte din suma de aproximativ patru milioane de euro, pe care instanța a stabilit-o cu titlu de despăgubiri pentru familiile bebelușilor care au murit sau au fost răniți în incendiu.

Executorii somează însă Ministerul Sănătăţii să plătească întreaga sumă, pe baza unei alte decizii, pe care instituția vrea să o conteste, dar pe care totuşi nu a contestat-o încă. Deci, este valabilă şi poate fi aplicată.

Sentinţa în cazul Giuleşti 

Curtea de Apel București a dat, pe 2 aprilie, sentința definitivă în dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești. Judecătorii i-au obligat, în solidar, pe  mai mulţi inculpaţi, instituţii şi angajaţi ai Ministerului Sănătăţii, dar şi administraţia locală Bucureşti, să plătească  suma de 4,2 milioane de euro.

Asistenta Florentina Cîrstea, care era de serviciu, dar nu se afla în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi când a izbucnit incendiul, a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

Fostul manager al maternității Bogdan Marinescu a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Bucureşti arăta, în motivarea deciziei din 2 aprilie, că la data producerii incendiului de la Maternitatea Giuleşti, cadrul legal existent era unul "cel puţin confuz şi neadaptat realităţii social-economice", motiv pentru care nu poate fi trasă la răspundere o instituţie publică.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi din Maternitatea Giuleşti. Şase copii au murit şi aţii au suferit arsuri grave.