Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un Safe Harbour nesigur

Curtea Europeană de justiṭie a decis marṭi 6 octombrie că transmiterea datelor personale către Statele Unite nu este lipsită de risc, contrar a ceea ce afirmă Comisia Europeana. Este vorba despre  cazul austriacului Maximillian Schrems care s-a plâns ca datele sale personale de pe Facebook pot ajunge de cealalta parte a Atlanticului.

Maximillian Schrems, îngrijorat de dezvăluirile lui Edward Snowden despre spionajul american si incursiunea în viaṭa privată, a dorit ca datele sale personale să nu fie transmise în SUA.

EL  n-a avut câstig de cauza pe lânga autoritatea de control irlandeza care reglementeaza activitatea Facebook în Europa , astfel încât  cazul a ajuns la Curtea Europeană de Justiṭie. Autoritatea de control declarase că trasferul de date în SUA este sigur, întrucât acesta era avizul Comisiei Europene, datînd din anul 2000.

Curtea de Justitie a decis însă diferit. Autoritatea de control irlandeză nu trebuia să se ascundă în spatele unui aviz al Comisiei Europene vechi de 15 ani, ci trebuia să conducă propria-i anchetă.Apoi, Curtea observă că în ultimii ani, incursiunea în viaṭa privată de cealaltă partea a Atlanticului nu este doar generalizată si justificată prin motive de siguranṭă naṭională, dar este ṣi imposibil de combătut.

Prin urmare, transmiterea datelor personale, prin baza de date a Facebook, din Europa spre SUA nu este lispsită de risc.Decizia Curṭii loveṣte Comisia Europeană ca trăsnetul ṣi-o obligă să-ṣi revizuiască întreaga atitudine faṭă de SUA. The Safe Harbour, cum era numită transmiterea datelor personale spre partea americană se doveṣte depăṣită ṣi nejustificat de laxistă.

Comisia Europeană s-a grăbit să reacṭioneze fără a avea însă prea multe de zis.Comisarul european al Justiṭiei Vera Jurova a declarat că un nou cadru pentru Safe Harbour ar trebui negociat cu partea americană pâna în vara următoare.Ea a adăugat însă că nu va fi uṣor, americanii fiind extrem de reticenṭi ṣi de intransigenṭi când vine vorba despre securitatea naṭională.