Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport: Avionul prăbuşit în Apuseni, afectat de givraj sever

Raportul în cazul accidentului aviatic din Apuseni a fost prezentat luni. Documentul arată că motoarele aeronavei s-au oprit din cauza givrajului sever, adică a unui strat de gheaţă depus pe aparatul de zbor.

Avionul prăbuşit acum aproape doi ani în Munţii Apuseni s-a confruntat cu un givraj la carburatoare, care a afectat capacitatea motoarelor, nepermiţând să atingă altitudinea minimă pentru un zbor de siguranţă. Concluzia figurează în raportul Centrului de Investigaţii pentru Siguranţa Aviaţiei Civile.

Potrivit membrilor comisiei de anchetă, aeronava pilotată de Adrian Iovan s-a prăbuşit în condiţiile în care motoarele s-au oprit din cauza givrajului sever.

"Din cauza givrajului, deasupra plafonului de nori s-a produs blocarea motoarelor", au mai spus membrii comisiei de anchetă, arătând că aeronava a zburat tot timpul deasupra Carpaţilor Meridionali sub altitudinea minimă admisă.

Experţii mai precizează că la testele efectuate nu s-au constatat defecţiuni tehnice, ci doar givrajul sever.

Raportul are 150 de pagini şi a fost întocmit împreună cu specialişti din Marea Britanie, stat de fabricaţie a aeronavei şi SUA, unde au fost fabricate motoarele.

În accidentul aviatic din 20 ianuarie 2014 din Munţii Apuseni au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, fiind răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani, care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici.