
Social
Cum depăşeşti o traumă? Ce spun psihologii Aurora Liiceanu şi Mugur Ciumăgeanu despre tragedia din Colectiv
cum_depasesti_trauma_spun_psihologii_aurora_liiceanu_mugur_ciumageanu_tragedia_colectiv.jpg

Singura certitudine este că nu există o soluţie general valabilă pentru toţi supravieţuitorii traumatizaţi în urma unor astfel de evenimente. "Remediul" diferă de la caz la caz, pentru că drama este filtrată de fiecare individ, după cum explică psihologul Mugur Ciumăgeanu: "Este evident că evenimentul va avea un impact asupra persoanelor care au supravieţuit, asupra persoanelor care au participat la respectivul eveniment şi au supravieţuit şi evident, asupra familiilor. Acum, un lucru pe care noi îl aducem în discuţie de la nivelul profesiei noastre este felul în care acest impact este modulat inclusiv de mass-media şi unul dintre lucrurile importante este cel legat de rolul nostru, ca profesionişti, în susţinerea acestui impact. Unul dintre lucrurile care mie mi se par foarte importante este că acest eveniment va fi procesat la nivelul fiecărui individ în parte şi nu există un răspuns tip din partea profesiei de psiholog sau psihoterapeut sau psihiatru, care ar trebui să se ocupe automat de ceea ce înseamnă asistenţa impactului traumatic asupra acestor persoane".
Unul dintre efectele imediate ale tragediilor precum cea din clubul Colectiv este acela că oamenii se vor simţi mai nesiguri în spaţiile publice, spune psihologul Aurora Liiceanu: "Cred că ideea principală ar fi faptul că nesiguranţa în spaţiile publice este foarte mare, că oamenii nu sunt obişnuiţi să aibă o atitudine, să spun, raţională faţă de acţiunile pe care le fac, adică sunt extrem de încrezători, de naivi, de creduli în felul în care se manifestă şi faptul că până la urmă, situaţiile în care este vorba despre mulţimi sunt cu un grad de risc foarte înalt".
Aurora Liiceanu aduce în discuţie şi problema accesului minorilor în cluburi şi baruri. În mod normal, adolescenţii nu au ce căuta în astfel de locuri, accesul lor fiind interzis prin lege. De altfel şi unii medici au fost surprinşi de numărul mare de pacienţi minori ajunşi la spital în stare gravă, mulţi dintre aceştia neavând acte asupra lor.
"Cred că şi aici este o problemă care a fost cu totul şi cu totul evitată sau neglijată în discuţiile care au avut loc, pentru că totuşi, minorii nu au convingerile adulţilor şi atunci, autoritatea părinţilor trebuie să fie mai mare. Există locuri şi în străinătate, la noi n-am auzit să se întâmple asta, în anumite spaţii trebuie să arăţi buletinul sau ceva din care să se vadă că nu eşti minor. La noi totul este extrem de haotic şi într-un fel lipsit de raţionalitate în felul în care ne raportăm noi, ca persoane private, faţă de spaţiul public", spune psihologul Aurora Liiceanu.
Amintirile rămase în mintea supravieţuitorilor unor evenimente dramatice, precum cel din clubul Colectiv pot fi traumatizante pentru unii indivizi. Mulţi dintre ei povestesc cum au călcat pe cadavre, pentru a-şi salva propria viaţă. Nemaivorbind de propriile răni fizice, care pe unii i-au mutilat poate pe viaţă.
Cum pot depăşite aceste traume? Psihologul Mugur Ciumăgeanu: "Eu cred că într-o primă instanţă, ceea ce noi recomandăm atunci când evenimentul traumatic este foarte recent este de a lăsa fiecare persoană să îşi gestioneze acest lucru conform propriilor resurse. Evident că noi stăm la dispoziţia persoanelor, în momentul în care ele simt că această istorie îi depăşeşte cumva ca resurse, dar noi aşteptăm în general o perioadă de timp şi nu recomandăm un ajutor de urgenţă psihologic, pentru toţi cei care au trecut prin acest eveniment, fie că sunt membri ai familiei, fie că sunt supravieţuitori, fie că sunt persoane care au asistat şi au încercat să ajute cumva".
Unele spitale din Bucureşti au pus deja la dispoziţia supravieţuitorilor tragediei din clubul Colectiv, precum şi părinţilor acestora, psihologi care să le ofere consultaţii de specialitate. Cu condiţia, desigur, ca pacienţii să poată suporta acest lucru acum.