Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raed Arafat la RFI: "Situația răniților, staționară. Oricând pot surveni complicații"

raed.jpg

Raed Arafat

Situația răniților din clubul Colectiv este staționară, spune la RFI medicul Raed Arafat. Din păcate, însă oricând pot să survină complicații,  avertizează fondatorul SMURD.

Raed Arafat: Raportul venit în această dimineață arată că nu avem decese noi. Asta e o chestiune relativă. La momentul acesta suntem la un număr de 30 de decese, restul răniților fiind sub tratament. Grav și critici sunt în jur de 90 de persoane.

Reporter: Trecerea timpului este în favoarea sau în defavoarea acestor pacienți cu arsuri?

Raed Arafat: La arsuri cu cât trece timpul mai mult, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari, dar așa cum am explicat ieri, sunt unii atât de grav încât ne așteptăm să îi pierdem de aceea s-a ridicat problema că numărul deceselor s-ar putea dubla în următoarele 2-3 săptămâni. Noi sperăm să putem salva cât mai mulți... Ei sunt în mâna spitalelor acum. Ministerul Sănătății urmărește situația. Domnul ministru Bănicioiu a zis că le asigură orice este nevoie.

Reporter: E nevoie de donatori de sânge sau piele?

Raed Arafat: La momentul actual, înțeleg că nu. Mesajul ministrului Bănicioiu a fost că trebuie să fie ponderat, pe o durată mai lungă, nu toată lumea să vină deodată și apoi să se oprească.

Reporter: Am văzut că în Republica Moldova s-au donat 500 de litri de sânge pentru răniții de la Colectiv.

Raed Arafat: A sosit deja la București acest sânge. Se va prelua.

Reporter: Aveți în vedere, sau credeți că ar putea fi nevoie, să transferați pacienți - dintre cei răniți vineri seara în incendiu - din spitalele de stat către cele private?

Raed Arafat: Nu. Nu se pune problema, cel puțin deocamdată. Dacă e de transferat cineva, cred că o să transferăm către unități de arși care există în țară: Timișoara, Iași. Arșii nu sunt pacienți care pot fi tratați în orice spital, trebuie să ai absolut toate specialitățile medicale acolo.

Reporter: Între timp au venit la București specialiști israelieni și francezi. Ei ce vor face?

Raed Arafat: Medicii din Israel îi ajută pe colegi. Medicii din Franța au sosit într-o misiune care era planificată de mai de mult timp, de ridicare a nivelului spitalelor de arși și crearea de centre suplimentare pentru arși. Ei vor fi consultați ca experiență. Sunt cei mai mari experți din Franța în chirurgie plastică și reparatorie. Astăzi au întâlnire cu ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu, vor merge în spitale.

Reporter: Spitalel și-au atins capacitatea maximă, vineri seară, după tragedia din Colectiv. Ce s-ar întâmpla în București în cazul unui dezastru mai mare?

Raed Arafat: Într-un dezastru mai grav de atât trimiți bolnavii și în alte părți, adică îi transferi către alte orașe. Orice oraș are o capacitate maximă. Nu există capacitate nelimitată.

Reporter:  Avem 18.000 de biserici în România și 425 de spitale. Oare n-ar fi momentul să facem ceva mai mult în acest sens?

Raed Arafat: Sunt fonduri alocate de la Comisia Europeană, fonduri structurale, pentru trei spitale, la Cluj, la Iași și la Craiova. Eu sper să înceapă construcția lor cât mai repede și să vedem proiectele realizate.

Reporter:  Ați anunțat controale ale pompierilor în cluburi, baruri, discoteci. Cum se vor desfășura? Există personal suficient?

Raed Arafat: Fiecare inspectorat de pompieri are și personal la prevenire. Numai la București sunt 110 persoane pe ștatul de plată pentru prevenire. Sunt zeci de oameni care vor participa, inclusiv de la serviciul operativ. Controalele nu se vor face în 2-3 zile. Este un plan care continuă. După ce au controlat locurile vor reveni ca să vadă dacă se păstrează situația.