Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Verificări ale localurilor supraaglomerate în vederea respectării normelor de securitate

După incendiul devastator de la Clubul Colectiv din București, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă a dispus verificarea tuturor localurilor supraaglomerate din capitală pentru a vedea în ce măsură sunt respectate normele de securitate. Între timp, Ambasada României la Chișinău a anunțat luni că deschide o carte de condoleanțe la sediul misiunii diplomatice, iar Departamentul Situații Excepționale din Moldova a transportat 700 de litri de sânge victimelor din România.

La ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău, edilul Dorin Chirtoacă le-a înaintat subalternilor săi două sarcini -  verificarea centrelor comerciale, dar și orice alt timp de clădire care presupune aglomerare de persoane, nu doar baruri, cluburi, discoteci, dar și convocarea pe sectoare a comisiilor responsabile de situații de urgență. ”Sunt necesare verificări care să presupună respectarea regulilor deja existente, în special a ieșirilor de evacuare, materiale ignifuge, nefolosirea materialelor pirotehnice în interior. Tot ceea ce presupune o funcționare adecvată, rețelele electrice, dacă nu sunt foarte solicitate, alte lucruri care ar putea duce la izbucnirea unui incendiu. Pe de altă parte, convocarea pe sectoare a comisiilor situațiilor de urgență, respectiv identificarea neajunsurilor care sunt în domeniu și ce ar trebui să suplimentăm prin actele  normative.Cu titlu de sugestie, problema evacuării persoanelor din încăperi, în cazul unor situații ca cea de la București, va persista chiar dacă va fi totul perfect. Poate ar fi cazul de desfășurat unele simulări”, a menționat Chirtoacă.

Totodată, primarul orașului a cerut și lista locațiilor care ar putea fi vizate în asemenea situații și care sunt expuse unor riscuri, asta pentru ca informația să fie mai accesibilă celor care frecventează acest localuri.”În special Europa de Est de ne arată, că cele mai mari probleme le avem în locurile aglomerate, de tip nou apărute între timp, mall-uri, cluburi, discoteci, baruri, restaurante, cafenele, marea majoritate a cazurilor având la bază probleme suprasolicitarea clădirilor, suprasolicitarea rețelelor, în general abuz. Din acest punct de vedere, este perioada rece a anului, sunt locuri aglomerate, este necesar încă o dată să verificăm ceea ce avem în raza municipiului Chișinău”, afirmă Chirtoacă.

Și premierul interimar, Gheorghe Brega a dispus efectuarea controalelor în toate localurile de divertisment din ţară pentru a verifica ”dacă acestea au planuri împotriva incendiilor şi dacă sunt respectate”. La rândul său, ministrul Afacerilor Interne în exerciţiu, Oleg Balan, a dat asigurări că aceste verificări încep de astăzi și vor continua în următoarele două săptămâni.
Guvernul Republicii Moldova a demarat și o acţiune de solidarizare prin care îndeamnă oamenii să doneze sânge pentru victimele dezastrului din Clubul ”Colectiv”. Aceștia pot merge zilnic la punctele de recoltare a sângelui a Centrului Național de Transfuzie a Sângelui din Chișinău, Bălți sau Cahul.

 

Carte de condoleanțe la Ambasada României la Chișinău

Între timp, Ambasada României la Chișinău anunță că urmare a hotărârii adoptate de Guvernul României privind declararea zilelor de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie 2015 drept zile de doliu național în memoria victimelor care și-au pierdut viața în tragicul eveniment care a avut loc la București în data de 30 octombrie curent, la sediul misiunii diplomatice va fi deschisă o carte de condoleanțe: luni, 2 noiembrie 2015, în intervalul 15.00 – 17.00; marți, 3 noiembrie 2015, orele 10.00 – 12.00 și 15.00 – 17.00.

”Din motive ce țin de solemnitatea momentului, precum și în conformitate cu măsurile de securitate existente la nivelul Ambasadei României în Republica Moldova, accesul în interiorul misiunii diplomatice va fi permis doar grupurilor formate din maxim cinci persoane. Menționăm că reprezentanții autorităților locale și cei ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău vor avea prioritate pentru exprimarea și transmiterea mesajelor de condoleanțe”, se arată în comunicatul de presă al misiunii diplomatice.
Ambasada României în Republica Moldova transmite sincere mulțumiri tuturor celor care și-au manifestat solidaritatea în aceste momente de grea încercare.

Potrivit Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI din Republica Moldova, o cantitate de aproape 700 litri de sânge oferită de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, a ajuns la București. Echipa SMURD din cadrul Serviciului Situații Excepționale a fost însoțită la vama Sculeni, de către un echipaj al Inspectoratului Național de Patrulare. Ulterior, ambulanța a fost  escortată de polițiștii din România. Produsele sangvine urmează să ajungă la persoanele internate în spitale, care au avut de suferit, în urma incendiului produs la București pe data de 30 octombrie