Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mii de oameni protestează în Capitală după tragedia din clubul Colectiv (LIVE)

rezistenta_urbana.jpg

Foto: Rezistenţa Urbană (https://www.facebook.com/rezistenta/?fref=ts)

UPDATE: Zeci de mii de oameni mărşăluiesc în Capitală împotriva corupției, în urma tragediei din clubul Colectiv. Cei ieşiţi în stradă cer demisiile primarului Cristian Popescu Piedone, ministrului Gabriel Oprea și premierului Victor Ponta.

UPDATE 1h04:  Protestul din Capitală s-a încheiat după mai bine de șase ore.

 

UPDATE 24H 06: Aproximativ 7000 de manifestanți au ajuns în Piața Universității, unde cântă ”Deșteaptă-te, române”. Oamenii au scandat:”Demisia!”, ”E doar începutul!”, ”Jos Oprea”, "Colectiv”.

 

UPDATE 23h54:  Protestatarii s-au răzgândit. Nu mai merg spre clubul Colectiv, au decis să se de îndrepte spre Piața Universității, locul în care a început manifestația.

 

UPDATE 23h40: Aproximativ 200 de persoane au ieşit în stradă şi la Iaşi, după ora 22. Se cere demisia ministrului Gabriel Oprea şi a tuturor decidenților politici şi se scandează: "Ultima soluție, după, Revoluție".

 

 

Mii de protestatari, în drum către Parlament

Mii de protestatari, în drum către Parlament. #colectiv #suntemcolectiv #protestVideo: Bogdan Priceputu

Posted by RFI Romania on Tuesday, November 3, 2015

 

 

UPDATE 23h31: În jur de 25 de mii de protestatari se îndreaptă spre Clubul Colectiv. Oamenii cer demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a premierului Victor Ponta și a ministrului Gabriel Oprea.

 

UPDATE 22h 40: Preşedintele Klaus Iohannis pe Facebook:" Sunt impresionat de manifestările din această seară. Este o mișcare de stradă, care vine din dorința oamenilor de a le fi respectată condiția și demnitatea. Am înțeles că se cere și se așteaptă, pe bună dreptate, ca cineva să-și asume răspunderea politică. Următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă."

 

 

Sunt impresionat de manifestările din această seară. Este o mișcare de stradă, care vine din dorința oamenilor de a le...

Posted by Klaus Iohannis on Tuesday, November 3, 2015

 

UPDATE 22H 37: Manifestanții, care au plecat din Piața Constituției, pe bulevardul Libertății, au ajuns, la sediul Primăriei Sectorului 4, unde cer demisia primarului Cristian Popescu Piedone.

 

UPDATE 22h 25:  Jurnaliştii prezenţi la protest estimează că numărul manifestanţilor a  ajuns la 20.000. Un incident minor  în Piața Constituției: ”unii dintre protestatari s-au urcat pe gardul Parlamentului, au fost daţi jos de către jandarmi.. Oamenii scandează Jandarmeria apără hoția”.

 

UPDATE 22h13: Cei peste 15.000 de manifestanți au plecat de la sediul MAI, pe Calea Victoriei, scandând ”Jos Oprea, Ponta, Piedone!” Protestatarii se îndreaptă spre Palatul Parlamentului, având ca destinaţie Primăria Sectorului 4. Creşte numărul participanţilor la protest.

UPDATE 21h40: Mii de manifestanți care au plecat din Piața Victoriei s-au oprit în fața Bisericii ”Kretzulescu” din centrul Capitalei, unde au ținut un moment de reculegere. Protestatarii au plecat apoi spre sediul MAI. Aici scandează "Jos Oprea", "Oprea, nu uita, noi îți vrem demisia", "Oprea la pușcărie", "Oprea nu reziști nici cu mii de securiști". Piaţa Revoluţiei este plină de manifestanţi, iar oamenii continuă să vină de pe Calea Victoriei.

 

 

 

UPDATE 21h20: Peste 100 de jandarmi se află deja în fața Ministerului Afacerilor Interne. Spre minister se îndreaptă peste 15.000 de manifestanți, care au protestat în fața Guvernului.

 

UPDATE 21h00: Participanţii la protest se îndreaptă spre Ministerul de Interne, transmite corespondentul RFI, Andreea Pietroşel. Agenţia Mediafax anunţă că la protest participă 15.000 de persoane. În jur de 1500 au ieşit în stradă şi în Ploieşti. În Piaţa Victoriei oamenii scandează "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă", "Oprea, nu poţi să rezişti, nici cu mii de securişti". 

Protestatarii se îndreaptă spre sediul MAI.

UPDATE 20h50: În timp ce oamenii scandează în Piaţa Victoriei, de la Guvern apar informaţii privind primele demiteri: Şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,  Marius Dunca, a fost demis, marţi seară, de către premierul Victor Ponta. Şeful ANPC spune că a aflat ”în direct” că a fost demis din funcție de către premier, arătând că primise o sesizare privind Clubul Colectiv joi, cu o zi înainte de tragedie, iar un reprezentant al clubului trebuia să se prezinte vineri la Autoritate. Sorin Encuţescu a fost eliberat din funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, decizia fiind publicată marţi în Monitorul Oficial. Până acum nu au fost oferite explicaţii pentru aceste decizii.

 

UPDATE 20h42: Jandarmeria anunţă că va lua măsurile necesare pentru a preveni apariția unor incidente și pentru a asigura protecția participanților la protestul de marți seară. Piaţa Victorie e în continuare blocată de protestatari.

 

UPDATE 20h18: Scurtă altercaţie cu jandarmii în momentul în care numărul acestora din urmă a fost suplimentat pentru cordonul din Piaţa Victorie. Agenţiile estimează că în prezent numărul protestatariilor a ajuns la 13.000

 

UPDATE 20h10: Oamenii scandează în Piaţa Victoriei: România, trezeşte-te! şi La puşcărie!, Asasinii! transmit corespondenţii RFI de pe teren.

Oamenii au ieşit în stradă şi la Braşov, în Piaţa Sfatului.

 

 

Piedone nu uita, te așteaptă DNA! #Piedone #Oprea #colectiv #Brasov #coruptiaucide

Posted by Mihai Codruț Nanu on Tuesday, November 3, 2015

 

În fața Guvernului, manifestanții au fost întâmpinați de zeci de jandarmi, care le-au oprit înaintarea spre clădire.

FOTO: Rezistenţa URBANĂ (https://www.facebook.com/rezistenta/?fref=ts)

Pe drum, protestatarii au întâlnit o mașină de pompieri și au început să strige: "Cinste lor, cinste pompierilor", iar aceștia le-au răspuns la scandări cu sirena.

 

 

Piedone nu uita, te așteaptă DNA! #Piedone #Oprea #colectiv #Brasov #coruptiaucide

Posted by Mihai Codruț Nanu on Tuesday, November 3, 2015

 

De asemnea, le-au strigat celor aflați în mașini pe bulevard "Și voi aveți copii".

 

 

 

Posted by Dan Helciug on Tuesday, November 3, 2015

 

 Oamenii scandează: "Rușine să vă fie", "Demisia", "Piedone nu uita, a venit și vremea ta", "Jos Oprea", "Jos Ponta", "Piedone asasin, Oprea asasin", "Toate partidele politice, aceeaşi mizerie", "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă", "Ultima soluție, înc-o revoluție"

 

 

Protestatarii se indreapta spre Piata Romana. #suntemcolectiv #colectiv

Posted by RFI Romania on Tuesday, November 3, 2015

 

Ei au venit cu steaguri naționale, poze cu tinerii decedaţi în incendiu și cu pancarte pe care scrie "Corupția ucide", "Corupția, indiferența și lăcomia ucid toată România", "Politicieni, toți sunteți vinovați de masacrarea României".

Majoritatea sunt tineri și spun că au venit în piață pentru a manifesta împotriva indiferenței și corupției din rândul autorităților, care duc la tragedii.