Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bilanţul incendiului de la clubul Colectiv urcă la 39 de morţi

Șapte pacienți răniți în urma incendiului de la clubul Colectiv au murit astăzi. Trei persoane au decedat la Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, una la Spitalul Universitar de Urgență,  una la Spitalul Floreasca. Alți doi răniți au decedat în Olanda, unde au fost transportați pentru tratament.

UPDATE: Un alt bărbat rănit în incendiul din clubul Colectiv a murit, la Spitalul de Arşi, numărul celor care și-au pierdut viața în tragedie ajungând la 39, dintre care şapte au decedat sâmbătă, cinci în spitale din Capitală şi doi în Olanda, unde au fost transferaţi.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a spus anterior că două persoane internate la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, au decedat în cursul dimineţii. Directorul medical al Spitalului de Arși, Cristian Nițescu, a declarat pentru AGERPRES că unul dintre pacienți a decedat la ora 3,50, iar celălalt la 7,35.

De asemenea, un bărbat rănit în incendiul din clubul Colectiv a murit, sâmbătă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a declarat pentru MEDIAFAX managerul unităţii sanitare, Cătălin Cîrstoiu, numărul persoanelor care și-au pierdut viața în tragedie ajungând astfel la 35.

 

Directorul spitalului de copii Grigore Alexandrescu, Dan Enescu, spune că starea extrem de instabilă a pacienţilor este de altfel şi cea care a împiedicat până acum transferul la alte clinici din Europa. « Nu puteau fi transferaţi în orice clipă. Poate ar fi fost daune mult mai mari (...) Evoluţia este imprevizibilă şi din cauza aceasta suntem foarte rezervaţi în privinţa cazurilor care ne-au rămas », a declarat acesta. La rândul său, Ioan Lascăr, şeful clinicii de chirugie plastică de la spitalul de urgenţă Floreasca spune că, din nefericire, prognosticul rămâne sumbru pentru majoritatea celor internaţi fiind vorba de evoluţii adesea imprevizibile.

Potrivit ultimelor date, din cei 127 de pacienţi, 16 au fost transferaţi noaptea de vineri spre sâmbătă în Belgia şi Olanda, dintre care doi au decedat. Din cei rămaşi în spitalele din capitală, alţi patru au murit în sâmbătă dimineaţă. În fine, dintre cei rămaşi internaţi, 58 sunt în stare gravă şi foarte gravă. Totuşi, transferul în străinătate al pacienţilor va continua. Premierul interimar spune că alţi doi răniţi ar putea fi transferaţi sâmbătă la Viena, apoi, în funcţie de evaluări, în Franţa, Marea Britanie, Norvegia şi Finlanda. Costurile vor fi suportate de statul român din fondul de urgenţă, a explicat Sorin Câmpeanu. « Vom vedea, în cursul zilei, care este cea mai rapidă formă de decontare a cheltuielilor pentru aparținători", a precizat prim ministrul interimar. El a adăugat că reprezentanți de la Ministerul de Externe, Ministerul de Finanțe, Ministerul Muncii, Ministerul Justiției se vor întâlni sâmbătă.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe familiilor celor şapte victime ale incendiului din clubul Colectiv care şi-au pierdut viaţa sâmbătă, afirmând că este cu gândul şi cu sufletul alături de ei. "Sunt cu gândul și cu sufletul alături de familiile îndoliate, care au primit astăzi vestea tragică a dispariției celor dragi, aflați în suferință în spitale. Dumnezeu să-i odihnească!", este mesajul preşedintelui, publicat pe pagina sa de Facebook.