
Social
Bilanţ tot mai sumbru al incendiului de la Colectiv : 45 de morţi şi alţi pacienţi în stare critică, cu risc major de deces
2015-10-31t194314z_1510399976_lr1ebav1irrnw_rtrmadp_3_romania-blast.jpg

UPDATE: Zece răniţi în incendiul de la clubul Colectiv vor ajunge în această noapte în spitalele din Marea Britanie şi Norvegia, aeronava NATO care asigură transportul pacienţilor decolând de pe aeroportul Otopeni.
Nouă pacienţi vor fi internaţi în spitalele din Marea Britanie şi unul în Norvegia, deşi pe lista iniţială a răniţilor care urmau să fie preluaţi de aeronava NATO se aflau 12 persoane, dintre care una trebuia să ajungă în Finlanda.
UPDATE: Starea lui Andrei Galuţ, solistul trupei Goodbye to Gravity, care este internat în Spitalul Crucii Roşii din Beverwijk, Olanda, după ce a fost rănit grav în incendiul din clubul Colectiv, este stabilă, acesta urmând să fie operat, luni, potrivit unui anunț al familiei sale.
UPDATE 19: 54: Bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, a murit, duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveţia şi care a fost întoarsă din drum. Bilanţul persoanelor decedate în urma incendiului din Colectiv a ajuns la 45.
UPDATE ORA 10.33 O altă victimă şi-a pierdut viaţa la Spitalul de Arşi din Capitală, astfel că numărul persoanelor decedate a ajuns la 44, transmite Mediafax.
UPDATE ORA 10.01 Spitalul Elias: Cinci pacienți răniți în incendiu, în Terapie Intensivă; doi dintre aceștia, în stare gravă
Doi pacienți răniți în incendiul din Colectiv sunt în stare gravă la Spitalul Elias, a declarat duminică, pentru AGERPRES, managerul instituției, Doina Dimulescu.
"Noi mai avem cinci pacienți în Terapie Intensivă. Au fost transferați în două rânduri încă patru pacienți din cei nouă pe care îi aveam în urmă cu două zile. Din cei cinci, doi se află în stare gravă. Ceilalți trei sunt destul de bine, dar sunt pansați pe chirurgie plastică", a spus medicul.
UPDATE ORA 09.55 Spitalul Bagdasar-Arseni: Patru pacienți sunt în stare critică
Patru pacienți sunt în stare critică la Spitalul Bagdasar-Arseni, a declarat duminică, pentru AGERPRES, medicul Mircea Carantino. "Doi pacienți sunt pregătiți să fie preluați de colegii noștri din Anglia. Sunt pe cale să plece. Ei au fost pansați în continuare și astăzi. Noi ne facem în continuare datoria ca și când ar rămâne la noi. Sunt în aceeași stare", a afirmat medicul.
El a precizat că întreg corpul medical al spitalului face totul pentru a ține în viață pacienții răniți în Colectiv.
"Facem tot ce putem să îi ținem în viață și să treacă de etapele acestea groaznice și să ajungem să îi și reparăm ulterior", a spus Carantino.
UPDATE ORA 09.32 Spitalul Grigore Alexandrescu: Toți cei șase pacienți internați sunt stabili
Toți cei șase pacienți internați la Spitalul Grigore Alexandrescu sunt stabili, a declarat duminică, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituției, medicul Raluca Alexandru.
"Cinci pacienți cu arsuri și un alt pacient, în secția de toxicologie, venit la cinci zile după accident, care prezintă arsuri de căi aeriene. Sunt stabili. Nu mai avem niciunul intubat", a spus medicul.
Ea a amintit că un alt pacient, aflat în starea cea mai gravă, a fost transferat la o unitate medicală din Belgia.
UPDATE ORA 08.47 Alți doi răniți în incendiul din Colectiv au murit la Spitalul Floreasca. Numărul deceselor — 43
Alți doi răniți în incendiul din clubul Colectiv au decedat, duminică dimineața, la Spitalul Floreasca din Capitală, numărul deceselor ajungând astfel la 43.
Cele două decese au fost confirmate, pentru AGERPRES, de șeful secției de chirurgie plastică și reparatorie a spitalului, Ioan Lascăr.
"Ambii erau în stare critică. Este vorba de un cetățean turc și de o femeie. Ei au pierdut lupta cu viața în această dimineață cu toate eforturile făcute de medici și personalul medical", a spus profesorul Lascăr.
Potrivit acestuia, la Spitalul Floreasca mai sunt internați doi pacienți în stare critică, precum și alți pacienți în stare gravă.
Ioan Lascăr a explicat că gravitatea cazurilor este dată în special de arsurile de căi aeriene și de substanțele toxice inhalate în incendiul din Colectiv.
"La noi, au sosit 56 de răniți, în noaptea accidentului, am oprit 14, în starea cea mai gravă, restul fiind distribuiți la celelalte spitale", a mai arătat Lascăr.
În cursul zilei de sâmbătă, nouă persoane rănite în incendiul din Colectiv au decedat, șapte la spitale din București, iar două, în Olanda.
UPDATE ORA 08.27 MApN: Pacienți răniți în incendiul din Colectiv, transferați duminică în Marea Britanie și Ungaria cu aeronave Spartan
Mai mulți pacienți răniți în incendiul din Clubul Colectiv vor fi transferați, duminică, în spitale din Marea Britanie și Ungaria, cu două aeronave Spartan ale Ministerului Apărării Naționale.
'Două aeronave de tip C-27J Spartan ale Forțelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni de evacuare medicală, sunt planificate să execute duminică, 8 noiembrie, două noi misiuni umanitare de urgență către Marea Britanie (ora aproximativă de decolare 10,00), și Ungaria (ora aproximativă de decolare 12,00) pentru transferul unor pacienți răniți în incendiul de la clubul Colectiv. Misiunile vor fi executate la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne', informează un comunicat al MApN, remis duminică AGERPRES.
Sursa citată mai precizează că 'pacienții vor fi asistați pe timpul zborurilor de echipe medicale coordonate de SMURD și sprijinite de medici și personal de specialitate din M.Ap.N'.
UPDATE : NATO trimite un avion special pentru ca răniții în incendiul de la Colectiv care pot suporta transferul la clinici din străinătate să fie transportaţi mai repede, a anunţat ministrul Apărării, Mircea Dușa. Sprijinul NATO vine la solicitarea autorităţilor române. "Există un program la nivelul NATO la care și România contribuie. Am solicitat ieri (sâmbătă-n.r.) ca azi să ne pună la dispoziție unul din aceste avioane. Probabil va veni la ora 19.00. E un avion cu o capacitate mai mare. Dacă cei de la Departamentul de Situații de Urgență vor să trimită răniți, se va face mult mai repede", a declarat Dușa. Avionul NATO poate efecta deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele pe care românii le au în dotare. Numărul celor care vor fi transferați nu este cunoscut pentru că deplasarea depinde de starea lor de sănătate. Duminică două avioane Spartan vor pleca spre Londra și Budapesta unde ar putea fi primiţi cinci răniți, a mai precizat ministrul Apărării.