Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Terapii cu benzi desenate realizate de psihologii clujeni

afis.jpg

Retman este personajul principal al primul film de animație românesc folosit în psihoterapie
Sursa imaginii: 
afișul de lansare a cărții de povești Retman și retmagia

Desenele animate pot provoca sau pot rezolva probleme de comportament. Depinde de felul desenului animat la care se uită cei mici. O echipă de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, căreia i s–au alăturat și artiști și jurnaliști, a inventat primele desene animate românești care pot fi folosite în psihoterapia copiilor. Cine este personajul principal al acestor desene și ce pot ele să facă mau exact?

Retman se numește personajul principal al primul film de animație românesc folosit în psihoterapie. El este un fel de Superman, combinat cu Spiderman și cu Batman, însă deosebit de manierat și care știe să își gestioneze emoțiile. Personajul nu este unul nou, ci a fost creat în anii 1970 de cercetătorii americani. Atunci, personajul era eroul unor benzi desenat, însă acesta a căzut în uitare. Acum el a fost readus la viață de către cercetătorii clujeni, conduși de profesorul Daniel David de la Universitatea Babeș-Bolyai.

”De unde vine numele de Retman? E este un personaj al Institutului Albert Ellis din New York. Retman vine de la Rational Emotive Therapy. Este, dacă vreți, un avatar pentru o formă de psihoterapie. Retman a fost gândit în anii 1970-1980, a fost abandonat, atunci, de Albert Ellis Institute, pentru că forța computerelor de atunci nu era foarte mare. Ce vrem noi să facem cu acest personaj este să aducem psihoterapia la oameni”, a spus psihologul Daniel David.

Psihologii au beneficiat și de sprijinul artiștilor și al jurnaliștilor clujeni în realizarea desenului animat propriu-zis. Printre cei care s-au implicat se numără și vedete rock, cum ar fi solistul trupei Luna Amară, Mihnea Blidariu, spune jurnalistul Mihai Goțiu, autorul regiei desenului animat folosit de psihologi.

Aceste desene sunt de un real folos, este de părere psihologul Anca Dobrean, specializată pe psihoterapia copiilor.

”Noi am testat în câteva etape sau prin câți pași aceste desene. Au fost aproape doi ani rulate desenele cu copiii, atât în școli, cât și în Săptămâna Școlii Altfel. Copiii se întâlnesc în această lume cu problemele pe care le văd zilnic: au anxietăți, le este frică să prezinte proiectele la școală, au diferite probleme  afective sau conflicte cu părinții. În lumea lui Retman, în cadrul desenelor animate ei văd aceste probleme”, a spus Anca Dobrean.

Grafica desenului animat a fost realizată de un tânăr de la Universitatea de Artă și Design din Cluj, Levente Bencze care s-a specializat la Anguleme, în Franța.

Desenele animate sunt încununarea a opt ani de cercetări științifice. DVD-ul cu filmele de animație este distribuit împreună cu cartea ”Retman și retmagia”. Cercetătorii au reușit să le realizeze cu ajutorul unei sume de 30.000 de euro oferite de Dinu Patriciu. Psihologii intenționează să dezvolte și un joc video prin intermediul căruia Retman îi v-a învăța pe copii cum să își controleze anxietatea și să și reducă frustrările.

 
Reportaj realizat de Bianca Pădurean