Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amenzi și cereri de chemare în judecată, în urma raziilor prin cluburile de noapte din Chișinău

La Chișinău, continuă raziile prin localurile supraaglomerate, după tragedia din Clubul Colectiv din București. Astfel, doar în noaptea de opt noiembrie, în urma verificărilor, inspectorii Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale au depistat nerespectări ale normelor antiincendiare în cinci cluburi de noapte. Valeria Vițu relatează.  

Printre normele nerespectate, s-au numărat lipsa stingătoarelor, utilaj electric defect, căi de evacuare blocate sau lipsa acestora, dar și materiale combustibile prezente în interiorul încăperilor. Mai mult, responsabilii cluburilor nu cunosc acțiunile în caz de situații excepționale, pe care ar trebui să le întreprindă atât ei, cât și vizitatorii. Administratorii cluburilor inspectate de angajații Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale s-au ales cu amenzi administrative și au fost preveniți să înlăture încălcările antiincendiare, pentru securitatea persoanelor.

Timp de cinci zile, în țară au fost verificate în total 80 de localuri de agrement, dintre care 7 au primit chemare în instanțe de judecată, în urma încălcărilor antiincendiare depistate. Peste 150 de inspectori de stat verifică obiective de agrement, printre acestea sunt cluburile de noapte, restaurante, teatrele și cinematografele. Scopul raziilor este de a preveni incendiile şi situaţiile excepţionale cu urmări fatale, spun pompierii moldoveni.

Între timp, la Chișinău a avut loc duminică un nou marș pentru unire. Sub genericul „Resetăm cele două state românești”, evenimentul s-a încheiat în fața Ambasadei României la Chișinău, acolo unde participanții au postat sute de mesaje prin care au cerut un guvern comun pentru cele două state românești.

Tragedia de săptămâna trecută din București a arătat clar că în România e nevoie de o resetare a clasei politice. De cealaltă parte, dezastrul social-economic în care a ajuns Republica Moldova a arătat clar că e nevoie de o reorganizare a statului în întregime. Vrem să trăim toți într-o Românie mai bună, iar pentru asta avem nevoie de un guvern comun pentru cele două state românești. Acesta este mesajul nostru pentru politicieni, pentru societatea civilă și pentru ambasadorii altor state la Chișinău”, a declarat Constantin Codreanu, reprezentantul Blocului Unității Naționale.

Manifestația, organizată la inițiativa Blocului Unității Naționale și a Consiliului Unirii, vine în contextul în care la București, la Iași, Cluj și în alte orașe din România s-au desfășurat proteste la care au răsunat mesaje unioniste.