Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belgia, un leagăn al noului tip de terorism

belgia_un_leagan_al_noului_tip_de_terorism.jpg

Foto: Reuters/Benoit Tessier
Foto: Reuters/Benoit Tessier

Mai multe arestări în Belgia în ultimele 48 de ore şi lansarea unui mandat internaţional de arestare pentru un rezident belgian, iată evenimente petrecute după atentatele de la Paris. Acest mic regat din inima Europei are numărul proporţional cel mai mare de combatanţi plecaţi în Siria.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Un mandat internaṭional de arestare a fost emis duminică, 15 noiembrie, pentru Salah Abdeslam, fratele unuia dintre teroriṣtii care s-au aruncat în aer la Paris. Un alt frate al acestuia a fost interpelat de Poliṭia franceză imediat după atentate, el încerca să se întoarcă în Belgia.

Cei trei fraṭi Abdeslam sunt francezi rezidenṭi în Belgia, mai precis în cartierul bruxellez Molenbeek, cel cu tristă reputaṭie în materie de criminalitate ṣi mai nou de terorism.

Atentatele de la Paris din ianuarie 2015 au avut şi ele o legătură cu acest cartier din Bruxelles. La fel, atentatul dejucat în august 2015 la bordul unui tren de mare viteză între Bruxelles şi Paris era pus la cale de fratele unei  rezidente din Molenbeek.

Poliṭia belgiană a operat aici şapte arestări în ultimele două zile. Cele două maṣini folosite de teroriṣti la Paris în 13 noiembrie sunt înmatriculate în Belgia, ele au fost închiriate acum o săptămână la Bruxelles.

Belgia este ţara europeană cu cel mai mare număr pe cap de locuitor de combatanṭi străini plecaṭi în Siria ṣi Irak ṣi asta în ciuda unei legislaṭii dure împotriva terorismului. Paradoxal, Belgia este şi o ţară eficientă în depistarea teroriṣtilor şi a demontării reṭelelor criminale.

Ministrul de interne, Jan Jambon, a promis că va face curat în Molenbeek, unde 80% din  populaṭie îṣi are originile în Magreb. Planul sᾰu de asanare a acestei zone a Bruxelles-ului ramâne pentru moment vag, dar ministrul a promis sᾰ ia mᾰsuri dure. El constată însă că mai toṭi cei implicaṭi în atentate comise sau dejucate în Europa în ultimii ani nu sunt rezidenṭi permanenṭi ai acestui cartier, ci ei trecuseră pe aici înainte de a săvârṣi acte criminale.

Molenbeek este deci o placă turnantă, o bază de alimentare pe care serviciile de securitate belgiene o cunosc de mulţi ani.