Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Biciclete (parţial) gratuite pentru clujeni

bike_sharing.jpg

Biciclete gratuite pentru clujeni

La Cluj, funcţionează, de ieri, sistemul de închiriere de biciclete în regim “self service”, printr-un program finanţat din fonduri europene. Clujenii pot închiria gratuit, timp de o oră orice bicicletă, pe care apoi o pot lăsa în următoarea staţie de pe traseu. După prima oră de folosinţă gratuită, se percepe o taxă de 2 lei pe oră. Municipalitatea speră că tot mai mulţi şoferi vor renunţa la maşinile proprii pentru a folosi bicicletele gratuite. De asemenea, programul se adresează şi celor care călătoresc cu mijloacele de transport în comun.

Cele 540 de bicicletele pot fi luate oricând din cele 42 de staţii, între orele 6 şi 24, de luni până duminică, pe baza unui card, primit în urma semnării unui contract cu Primăria. Programul de bike-sharing nu este doar pentru cei care locuiesc în Cluj-Napoca, ci şi pentru cetăţenii din două comune din apropiere, considerate suburbii ale oraşului, Floreşti şi Apahida. Autorităţile locale speră ca această reţea de biciclete să fie o alternativa la mijloacele de transport în comun, dar şi o posiblă soluţie la traficul supraaglomerat, spune primarul Emil Boc.

"De azi inainte, ii invitam pe clujeni sa foloseasca bicicleta ca mijloc alternativ de deplasare prin municipiu, fie pentru a merge la locul de munca, fie pentru a petrece timpul printr-o plimbare cu bicicleta. Punem acum la dispozitie primele 470 de biciclete, care pot fi inchiriate gratuit, cu scopul de a incuraja transportul alternativ cu acest mijloc ecologic, pentru ca suntem un oras in care sunt foarte multe masini. Pe zonele dedicate de transport in comun din oras vor putea fi folosite si bicicletele, astfel incat traseele vor fi mult mai sigure", a precizat primarul Emil Boc, la inaugurarea sistemului.

Biciletele au fost cumpărate, iar pistele au fost realizate printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de aproape 14,5 milioane de lei, din care 98% reprezinta valoarea nerambursabilă. Proiectul presupune realizarea a 50 de statii de inchiriere, dintre care 42 de statii in municipiul Cluj-Napoca, 4 statii in comuna Floresti si 3 statii in comuna Apahida. Pentru cei care doresc să folosească, deja, biciletele care îi aşteaptă în standuri, au fost pregătite 5000 de carduri. Sistemul a fost testat cu ajutorul a350 de voluntari care s-au declarat mul'umi'i de sistem, spune Ovidiu Câmpean, cel care a gestionat proiectul din partea Primăriei clujene.

Regulamentul folosirii acestor biciclete permite închirierea lor graturită, timp de o oră, dupa care tariful este de 2 lei/ora. Echipamentul inchiriat va putea fi ridicat şi predat la orice staţie de inchiriere de biciclete in regim self-service. Perioada de functionare a sistemului va fi intrerupta in lunile de iarna, cel putin in perioada  01  decembrie - 01 martie, cand primăria va face revizia totala a parcului de biciclete.

 

 
Ascultaţi reportajul realizat de Bianca Pădurean