Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO+FOTO) Atac armat asupra unui hotel din Mali. Mai mulți ostatici au fost uciși

atac_armat_asupra_hotel_mali_luare_ostatici_curs.jpg

Forțe de intervenție, lângă Radisson Blu Hotel din Bamako, Mali (Foto: AFP/Sebastien Rieussec)
Forțe de intervenție, lângă Radisson Blu Hotel din Bamako, Mali (Foto: AFP/Sebastien Rieussec)

Persoane înarmate au luat cu asalt un hotel din Bamako, în Mali. Teroriștii au deschis focul și au luat mai mulți ostatici. Atacul are loc la etajul șapte al Radisson Blu Hotel. Există deja trei morți. ARTICOL ÎN ACTUALIZARE PERMANENTĂ.

ACTUALIZARE 18 Cel puţin 18 persoane au fost ucise în urma luării de ostatici din Mali, care s-a încheiat vineri după-amiază, după intervenţia forţelor speciale, anunţă autorităţile locale, citate de presa franceză.

 

ACTUALIZARE 17: Operațiunea eliberării ostaticilor a luat sfârșit.

 

ACTUALIZARE 16: Autorităţile din Mali precizează că 30 de ostatici au fost eliberaţi, după ce televiziunea de stat anunţase iniţial o cifră mai mare, 80. Doi soldaţi au fost răniţi.

 

ACTUALIZARE 15: Ministrul pentru Securitate Internă din Mali anunță că 73 de ostatici au fost eliberați.

 

ACTUALIZARE 14: Potrivit televiziunii publice din Mali, aproximativ 80 de ostatici au fost eliberați.

 

Sursa video: France 24

 

 

ACTUALIZARE 13: Printre ostatici se află numeroși cetățeni străini, între care francezi, turci și chinezi.

 

ACTUALIZARE 12: Autoritățile din Mali confirmă moartea a trei ostatici în hotel. Cel puțin 12 persoane au fost evacuate.

 

Foto: Reuters/Adama Diarra

ACTUALIZARE 11: Potrivit unei surse din serviciile de securitate, citate de Reuters, teroriștii au început să elibereze unii ostatici, inclusiv pe cei capabili să recite versete din Coran, informează BBC.

 

ACTUALIZARE 10: În hotel s-ar afla și un grup de cetățeni chinezi, potrivit agenției de presă China Nouă.

 

ACTUALIZARE 9: Două femei au fost evacuate de forțele de securitate.

 

ACTUALIZARE 8: Hotelul a fost înconjurat de polițiști și soldați din Mali, forțe speciale ale Jandarmeriei, trupe ale ONU în Mali și forțe franceze Barkhane, potrivit unui fotoreporter AFP.

 

ACTUALIZARE 7: Ambasada SUA le recomandă cetățenilor americani din zonă să rămână în case.

 

ACTUALIZARE 6: Forțele de securitate au înconjurat hotelul de lux din Bamako, luat cu asalt de un grup de teroriști.

 

ACTUALIZARE 5: Potrivit unor surse din serviciile de securitate, ar putea fi vorba de 12 atacatori, dar cifra este deocamdată neclară, informează rfi.fr. Teroriștii ar fi strigat ”Allah Akhbar”, când au intrat.

 

ACTUALIZARE 4: Proprietarii hotelului anunță că e vorba de doi teroriști, care au luat 170 de ostatici, dintre care 140 de clienți și 30 de angajați.

 

ACTUALIZARE 3: Hotelul respectiv este cunoscut în Bamako, pentru că acolo se cazează mulți străini, între care și echipajele unor companii aeriene, precum Air France, transmite rfi.fr.

 

ACTUALIZARE 2: Potrivit unor surse din serviciile maliene de securitate, teroriștii au intrat în incinta hotelului într-o mașină cu numere diplomatice.

 

ACTUALIZARE 1: Teroriștii au luat 170 de ostatici.

 

Pe șapte martie, un atentat împotriva unui bar-restaurant din Bamako s-a soldat cu cinci morți, printre care un francez și un belgian. A fost primul atac de acest gen din Capitala statului Mali.

Nordul țării căzuse în martie 2012 în mâna unor grupuri de jihadiști apropiați de Al-Qaeda. Ei au fost însă dispersați în urma unei intervenții militare internaționale, conduse de Franța.

Pe de altă parte, zone întregi din Mali scapă controlului forțelor armate naționale. Concentrate în nord, atacurile jihadiste s-au întins de la începutul anului către centru și apoi către sudul țării.