Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj: Francezii, uniți împotriva terorismului

fr_soldatoi.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Eric Gaillard

Aproape toți francezii sunt de acord cu măsurile anunțate de François Hollande după atentatele de la 13 noiembrie. Un sondaj dat publicității sâmbătă arată că, în ciuda atentatelor de la 13 noiembrie, francezii au încredere în forțele de ordine pentru a lupta împotriva terorismului.

Conform studiului, 94% dintre francezii chestionați spun că au încredere în forțele de poliție și de jandarmerie pentru a lupta împotriva terorismului.

Ei sunt de acord cu crearea mai multor mii de posturi în poliție, jandarmerie, servicii vamale și justiție, precum și cu retragerea cetățeniei binaționalilor născuți în Franța în cazul condamnării lor pentru acte de terorism și cu introducerea unei vize, dar și cu arestul la domiciliu pentru francezii care se întorc din Siria.

Retragerea cetățeniei este măsura aprobată de cei mai mulți francezi (97% dintre simpatizanții dreptei și 83% dintre cei ai stângii).

Totodată, peste opt persoane din zece (82%) sunt de acord cu intervenția militară a Franței în Siria contra organizației jihadiste Statul Islamic.

Francezii sunt mai puțin unanimi în a aproba reforma constituțională vizând instaurarea unui "regim civil de criză" cu scopul de a acționa "împotriva terorismului de război", dar 78% dintre ei se declară totuși favorabili.

Ipoteza reintroducerii serviciului militar obligatoriu arată diferențe mai mari în rândul societății: 60% dintre persoanele chestionate sunt de acord, dar 70% dintre simpatizanții dreptei aprobă această idee, față de numai 45% dintre simpatizanții stângii.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.088 de francezi chestionați pe18 și 19 noiembrie.