Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Martor planor dispărut: Când ne-am apropiat, câinele a început să caute. Am găsit rămășițele pilotului

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Patru persoane au descoperit, sâmbătă, în Masivul Postăvarul, planorul dat dispărut încă din luna august. Aparatul era pilotat de Mircea Crăciun, considerat a fi unul dintre cei mai buni planoriști la distanţă. Planorul a fost găsit abia acum de cei patru într-o zonă sălbatică, dar cunoscută a masivului.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a precizat, într-un comunicat, că ”în cursul verii, Masivul Postăvarul, o zonă de peste o mie de hectare, a fost inclusă în arealul de căutare de mai multe ori, cu personal de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, de la Jandarmeria Montană, inclusiv cu alpinişti în zonele abrupte, precum şi cu alte forţe venite în sprijin. De asemenea, zona a fost verificată şi din aer atât cu elicoptere, cât şi cu drone, dar, cu toate eforturile depuse, aparatul de zbor nu a putut fi identificat din cauza pădurii foarte dese".

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, spunea sâmbătă că a avertizat încă din luna august, de la dispariţia planorului în Masivul Postăvarul, că s-ar putea ca echipele de căutare să treacă pe lângă epavă şi să nu o vadă, din cauză că zona era împădurită şi foarte deasă.

Întrebat de ce nu a fost găsit până acum planorul, prefectul judeţului Braşov, Mihai Mohaci, a explicat că toate acţiunile de căutare a planorului au fost coordonate de la Bucureşti.

Florin Mateiu este tânărul care sunat la 112. El povesteşte la RFI cum s-au derulat evenimentele.

F.M: Ne-am îndepărtat un pic de muchia propriu-zisă (n. r. Muchia Cheii), spre stânga, în direcția de mers spre Postăvaru și le-am zis prietenilor că depărtându-ne ar trebui să ne îndreptăm un pic spre dreapta. În momentul acela, eram pe un vârf acoperit de pădure și am zărit un pic mai jos de noi, la 50 de metri, ceva alb. Primul gând a fost că era zăpadă, dar știam că nu a nins în zonă. Apoi ne-am gândit că poate fi planorul dispărut în august anul acesta. Am coborât toți patru spre rămășițele planorului. Aveam și un câine cu noi. Până să ne apropiem de planor câinele nu a schițat niciun gest dubios. Doar când a fost foarte aproape de planor a început să caute în jur, iar noi ne-am uitat pe lângă planor. Am vazut rămășițe din picioarele pilotului, aparatul foto. În apropiere era o husă de la aparatul foto sau de la telefonul mobil. Și avionul așa cum apare și în imaginile  de pe la televizor, partea din spate aproape întreagă și cu o aripă. Am văzut parașuta agățată de copac. Iar ca alte detalii, pădurea de deasupra nu prezenta urme foarte mari de distrugere. Un molid era retezat de la jumătate și un altul pe sfert.

Florin Mateiu intervievat de Andreea Orosz (AUDIO)AO: Ce ați făcut în acel moment, când ați ajuns la locul accidentului?

F.M: Am stat vreo 2-3 minute, poate 5 minute ca să ne uităm în jur. Am zis că cel mai potrivit este să sunăm la 112.

 

AO: Cum s-a derulat discuția cu cei de la 112? A fost foarte clară? De obicei, în păduri, în zone nemarcate e destul de dificil să spui exact unde ești.

F.M: Am precizat faptul că am găsit planorul. Prima dată persoana de la capătul celălalt al firului se gândea că e o altă farsă. Am auzit ulterior că au fost câteva zeci de apeluri false.

 

AO: Ați avut semnat GPS, GSM? La un moment dat au fost tot felul de teorii cum că planorul s-ar afla într-o zonă în care nu există acest semnat.

F.M: Semnal GSM a fost peste tot, chiar și semnal 3G. Am putut ulterior chiar să trimit poze. Semnalul GPS a fost posibil să ne recepționeze chiar în pădure. Nu a trebuit să mergem în lateral. Referitor la semnalul GSM, la locul prăbușirii planorului a fost semnal, cel puțin pot să confirm pe rețelele de pe care s-a putut vorbi. Personal am un telefon  pe rețeaua Digi și un coleg din tură pe rețeaua Cosmote. Cel puțin două rețele de telefonie au în mod sigur acoperire în zonă. Ca semnal GPS am reușit să furnizez datele celor de la 112 în aproximativ  un minut sau poate mai puțin cu ajutorul telefonului unui coleg, fară a fi probleme de recepție, fiind în pădure, la 20 de metri de zona limitei cheii.

 

A.O: Legat de locul în care ați găsit planorul. S-a spus că era un loc greu accesibil, că era o zonă în care se ajunge de obicei cu dificultate. Ce înseamnă asta? Ați fost acolo, ne puteți lămuri? Ce înseamnă pentru un om normal?

F.M: Greu accesibil poate să difere de la persoană la persoană. Într-adevăr, locul din care am urcat noi este greu accesibil fiind o zonă mai stâncoasă, dar zona propriu-zisă de culme a Muchiei Cheii, în afară de zone un pic abrupte nu prezintă dificultăți în a o parcurge. Noi nu am avut niciun echipament tehnic de alpinism la noi și nici nu a fost nevoie în niciun punct. Se afla la aproximativ 20 de metri de marginea prăpastiei. Locul prăbușirii e o zonă cu pădure de molid. Faptul că vegetația era abundentă este un amănunt indicat puțin greșit în presă. Într-adevăr, zona este una de pădure nici prea deasă, nici prea rară. Dar fiind zonă cu pădure de molid, nu era vegetație și nici în timpul verii nu era vegetație. Mă refer la ferigi sau alte ierburi care să împiedice să se vadă avionul. Ce vreau să zic este că noi am văzut rămășițele de la aproximativ 50 de metri distanță, fară să fim foarte atenți în a căuta așa ceva.

 

A.O: Dar practic, nu erați pe o potecă. Erați undeva într-un loc neumblat.

F.M: Într-un loc neumblat. Nu este un traseu marcat, este un traseu nemarcat, cunoscut de iubitori ai muntelui și în mod sigur de salvamontiști și de oameni care cunosc Postăvarul.

 

AO: După apelul de la 112 cum s-au derulat evenimentele?

F.M: Am furnizat coordonatele GPS. După aceea am primit numeroase apeluri. Primul a fost de la ISU Brașov. M-a sunat o persoană de acolo să furnizez din nou datele GPS, localizarea exactă a locului prăbușirii plus dovezi foto pentru a nu trimite echipe degeaba în acea zonă. Am mai fost sunat de salvamontiști, de Jandarmeria Montană, de persoane din Ministerul de Interne. S-a recomandat a fi cineva de la București, nu mai țin minte exact numele. Au fost numeroase apeluri. Mi s-au părut prea multe apeluri, pentru că datele pe care le-am trimis au fost foarte clare.