Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elicopter moldovenesc, capturat de organizaţia Statul Islamic, în Afganistan

Un elicopter de model Mi-8 MTV1, care aparţine unei companii moldoveneşti şi participă la misiuni de pacificare sub egida ONU, a fost capturat în Afganistan. Rebelii din Afganistan au confirmat doborârea aeronavei.

ACTUALIZARE: Reprezentanţii Autorităţii Aeronautice Civile au venit cu detalii despre incidentul din Afganistan. Din cele 21 de persoane, 18 afgani şi 3 moldoveni, patru persoane au decedat. Printre cei ucişi ar fi şi un cetăţean al Republicii Moldova, membru al echipajului, dar informaţia nu a fost confirmată oficial până la această oră.

”Marți, în jurul orei locale 15:30, piloții moldoveni au emis un semnal de urgență SOS, prin care anunțau că au fost trase mai multe focuri de armă în aeronavă. Aceasta s-a aprins și a coborât la sol. Ulterior, trupele speciale afgane care au ajuns la fața locului au descoperit patru cadavre, dintre care unul ar fi din rândul echipajului”, susține directorul comercial al companiei care exploata aparatul de zbor, Evghenii Zagrebelinîi.

Reprezentanţii Celulei de criză instituite în cadrul Ministerului moldovean de Externe au efectuat demersurile necesare pe lângă Ambasada Afganistanului în Republica Moldova cu reşedinţa la Kiev, Ambasada SUA şi Ambasada României la Chişinău, precum şi alte state partenere din regiune, în vederea obţinerii mai multor informaţii privind situaţia celor trei cetăţeni moldoveni.

Elicopterul de tip Mi-17-1V al companiei aeriene Valan din Republica Moldova presta servicii aeriene civile pentru forţele de securitate afgane, în baza contractului cu compania AIRCRAFT CHARTER SOLUTIONS pentru principalul contractant al Guvernului Statelor Unite, compania MAG DS Corp.

După o ședință de urgență la Guvern, premierul interimar, Gheorghe Brega, a declarat că în prezent se negociază eliberarea cetățenilor moldoveni, capturați în  Afganistan. ”Elicopterul se pare că a fost doborât de talibani. Când a aterizat, majoritatea cetățenilor erau în viață. Unul dintre cei uciși ar fi un moldovean, dar informația nu este confirmată. Talibanii i-au luat pe moldoveni drept americani, pentru că vorbeau rusa", a mai adăugat premierul interimar.

Gheorghe Brega a anunțat că elicopterul capturat în Afganistan este unul privat, care activează în baza contractelor cu alte companii private, pentru transportarea ajutorului umanitar.

Reprezentanții Autorității Aeronautice Civile spun că nava era aproape nouă, dacă ar fi să ținem cont de cele cinci mii de ore parcurse. Elicopterul de tip sovietic a fost produs în 2007, iar în 2014 a fost reparat în totalitate în Rusia.

 

La şedinţă au fost invitaţi vicepremierul în exerciţiu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, miniștrii în exercițiu al Afacerilor Interne, Oleg Balan și al Apărării, Anatol Șalaru, directorul SIS, Mihai Balan și un reprezentant al Autorității Aeronautice Civile.

"Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a solicitat misiunii permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU să obțină, în regim de urgență, de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan, informații oficiale cu privire la cei trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului elicopterului capturat în această țară. Despre acțiunile întreprinse opinia publică va fi informată ulterior", anunță Ministerul de Externe de la Chișinău.

Portalul realitatea.md scrie că rebelii din Afganistan au confirmat capturarea elicopterului care aparține unei companii din Republica Moldova și luarea de ostatici. Potrivit principalei agenţii de ştiri din Afganistan, Pajhwok, talibanii anunță că au răpit zece persoane aflate la bordul elicopterului, inclusiv doi cetățeni străini, cel mai probabil moldoveni. Incidentul s-a produs în provincia Kurduz, aflată sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic.

 
Chişinău, Valeria Viţu, despre elicopterul moldovenesc capturat de rebeli în Afganistan