Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


1 Decembrie: O profesoară din Bucureşti strânge bani pentru monumente ale eroilor

profa_1.jpg

Minodora Ene, răsfoind albume cu fotografii ale eroilor din Drăghici
Minodora Ene, răsfoind albume cu fotografii ale eroilor din Drăghici

De Ziua Naţională, o profesoară din Bucureşti face bilanţul unui an în care a strâns bani pentru o casă memorială dedicată eroilor din comuna natală. Minodora Ene are 84 de ani şi este dintr-o familie veche de cărturari din Argeş. După o carieră de profesor universitar, continuă să dea meditaţii la germană pentru că are nevoie de bani să îşi finanţeze proiectul. E de părere că studierea istoriei şi promovarea celor care s-au remarcat în folosul ţării e cea mai bună metodă de sărbătorire a României. 

Minodora Ene e înconjurată de fotografii înrămate ale ofiţerilor din Drăghici, comuna natală. Erau din familii de intelectuali ai zonei, care se remarcaseră printr-o ţinută morală aparte şi implicare în dezvoltarea comunităţii.

“Drăghiciul ăsta a avut o elită intelectuală de toată lauda. Nişte personalităţi. Au fost patru familii importante: Iorgulescu, Albescu, Marinescu şi Mareş. Au fost mai multe ramnificaţii din fiecare familie, dar ei au dominat timpul şi locul. Aceste familii au dat o serie de ofiţeri, care au luptat, au fost decoraţi şi au murit în Al doilea război mondial.”

Alături de ofiţieri, au murit zeci de soldaţi, ale căror nume s-au pierdut din memoria colectivă. Minodora Ene a început să le strângă istoriile cu ani în urmă, dar văzând că nimeni nu e interesat de ele, s-a hotărât să le valorifice singură. A făcut un proiect de construire a unei case memoriale şi, cu banii din meditaţii, a comandat deja primele busturi ale eroilor.

“Va fi o casă micuţă, înconjurată cu un gard frumos de fier şi cu verdeaţă, cu o alee spre intrare, iar deasupra va fi scris un text care sună aşa: Eroi – ei nu sunt morţi, s-au dus numai pe drumul aprins de-un ideal, păstrându-şi jurământul prin jertfa pentru neam. În interior voi aranja cu portrete ale eroilor. Iată câteva nume: Mitică Dascălu, Dan Teodorescu, Gică Ionescu, Ghiţă Mareş, Anghel Iordănescu. Ofiţeri toţi, eroi ai neamului.”

“Pentru mine, fiecare zi este o zi naţională”

Chiar în propriile familii, memoria eroilor a fost pierdută. Sunt foşti soldaţi care au murit fără să aibă urmaşi, ale căror rude apropiate au murit şi ele, iar poveştile şi documentele s-au pierdut. Dincolo de monumentul pentru eroi, profesoara Ene a început să scrie le biografiile. Nu ştie cine ar putea fi interesat să le publice, dar vrea să le pună la dispoziţia celor care vor vizita casa memorială.

Profesoara cu una dintre studentele sale, Cătălina Murariu

Proiectul nu are deadline, spune cu modestie profesoara. Va continua să dea meditaţii atâta timp cât va avea studenţi interesaţi de medidaţii la germană. Banii vor fi economisiţi pentru proiectul legat de memoria eroilor.

"Oamenii nu se gândesc la lucrurile astea, dar ar trebui să se gândească, zic eu. Din respect faţă de strămoşi, din dragoste faţă de ţara asta pe care eu o ador... Ştiţi, câteodată îmi vine să îmi torn în cap ţărână, de dragul pământului ăstuia. Chiar am aici o pungă cu pământ din Basarabia, pe care mi-a adus-o cineva. Basarabia va fi marea mea durere dintotdeauna şi pentru totdeauna, pentru care sufăr foarte mult.Ţ

O întreb la plecare pe Minodora Ene ce face de 1 Decembrie. Se luminează şi râde: "Fac ce fac eu în fiecare zi. Eu am în fiecare zi o zi naţională pentru ţara mea, în fiecare zi şi în fiecare clipă.” 

În albumele de familie, se amestecă fotografii personale, cu cele strânse de la familiile militarilor din războaie. 

Minodora Ene, fotografii din tinereţe