Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mari inundații lovesc din nou nord-vestul Angliei și Scoția

inundatii_anglia.jpg

Appleby, Cumbria, nord-vestul Angliei
Comitatul Cumbria din nord-vestul Angliei a fost cel mai afectat de indundații
Image source: 
www.expressandstar.com

Sute de case sunt sub apă și alte zeci de mii au rămas fără electricitate ca urmare a inundațiilor masive cauzate de furtuni ce au lovit cu violență nord-vestul Angliei și Scoția. Peste 1000 de persoane au fost evacuate din locuințele lor, iar armata a trebuit să intervină pentru a acorda ajutor sinistraților.

Zona cea mai lovită a fost Cumbria, un comitat situat în colțul de nord vest al Angliei la frontiera cu Scoția. Fiind un comitat preponderent rural, dependent în mare măsură de căile rutiere, Cumbria este într-o situație foarte dificilă datorită inundării a numeroase șosele fapt care a îngreunat intervenția serviciilor de urgență.

Două spitale din Cumbria au rămas fără alimentare cu curent electric, fiind nevoite să pună în funcțiune generatoare proprii, iar legăturile feroviare cu sud-vestul Scoției sunt întrerupte.

Cinci persoane au fost evacuate de un elicopter dintr-o casă complet înconjurată de ape, dar în mod paradoxal singura persoană care și-a pierdut viața în intemperii a fost un bărbat de 90 de ani pe care vântul l-a împins în calea unui autobuz în nordul Londrei, oraș complet ferit de inundații, ca de altfel tot sudul Angliei.

Furtunile reprezintă rămășițele uraganului Desmond, care a lovit insulele britanice dinspre Atlanticul de Nord cu o forță neobișnuită pentru această regiune.

Pentru multe dintre localitățile inundate, este a doua încercare de acest fel în mai puțin de 10 ani. Mulți dintre cei afectați se întreabă care a fost eficacitatea cheltuirii unor mari sume de bani după inundațiile din 2009 în îndiguiri.

Situația de anul acesta este într-atât de îngrijorătoare încât premierul David Cameron a convocat o ședință de urgență a cabinetului de securitate (COBRA).

Cert este că intemperiile au produs căderi record de apă de ploaie. Datele provizorii puse la dispoziție de Agenția de Protecție a Mediului (Environment Agency) arată că în Lake District din Cumbria au căzut în 24 de ore nu mai puțin de 340mm de ploaie, care dacă se confirmă oficial ar reprezenta un nou record absolut pentru Marea Britanie, țară care în general are un climat umed. 

Pe lângă ploaie, vânturile puternice, de până la 130 km/h în zone muntoase din Țara Galilor au perturbat și mai mult transporturile, mai ales în zonele izolate.

Institutul Meteo (Met Office) anunță o reducere substanțială a ploilor în următoarele zile, dar alertele severe rămân, deoarece solul e saturat de apă și orice noi precipitații riscă să provoace noi inundații.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ