Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, ”campioană” la pierdut procese la CEDO: Un tânăr reclamă că a fost bătut crunt de trei polițiști

serban.jpg

Șerban Marinescu, după ce ar fi fost agresat de polițiști
Șerban Marinescu, după ce ar fi fost agresat de polițiști
Sursa imaginii: 
APADOR-CH

România a mai pierdut un proces la CEDO. Este vorba despre cazul unui tânăr care a reclamat că a fost bătut în 2007 de trei polițiști ai Secției 22 din București. Timp de aproape opt ani, dosarul Șerban Marinescu a fost plimbat între parchet și judecătorie, procurorii refuzând să-i trimită în judecată pe acuzați pentru faptele lor. A făcut-o, însă, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a decis că statul român trebuie să îi plătească lui Șerban Marinescu despăgubiri în valoare de 7.500 de euro.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România pentru încă un cetățean care reclamă că a fost bătut de Poliție. Cazul Șerban Marinescu vs. România a ajuns la CEDO în 2013, după ce în țară plângerea a fost pasată de patru ori între parchet și tribunale.

Ce s-a întâmplat concret în acest caz?

Conform avocatei lui Șerban Marinescu, Nicoleta Popescu de la organizația nonguvernamentală APADOR-CH, în iunie 2007, Șerban Marinescu a avut o altercație cu un șofer de taxi care ar fi refuzat să-i dea restul pentru o cursă, seara târziu, în fața casei. Ca să-l intimideze, taximetristul ar fi condus, cu tot cu client, până la Secţia 22 de poliţie din Bucureşti. Acolo, Marinescu a vrut să facă plângere împotriva taximetristului, dar s-ar fi trezit că e bruscat de trei polițiști, lovit cu pumnii și picioarele și legat de o balustradă, pe un hol din secție.

Certificatul medico-legal, emis de IML în dimineața imediat următoare vizitei la poliție, confirmă că Marinescu a fost victima unei agresiuni care necesită 7-8 zile de îngrijiri medicale.

Răspunsul oficial al poliției a fost că Marinescu venise deja bătut la secție și, pentru că era recalcitrant, a fost legat cu cătușe de balustrada scării, ca să se calmeze.

Ce a făcut justiția română?

De pe site-ul ONG-ului APADOR CH, specializat în apărarea drepturilor omului, reiese că ”plângerea împotriva polițiștilor și a șoferului de taxi a fost depusă pe 5 iunie 2007, la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 6 Bucureşti cu nr. 5717/P/2007.

Timp de aproape opt ani, dosarul Marinescu a fost plimbat între parchet și judecătorie, procurorii refuzând să-i trimită în judecată pe acuzați pentru presupusele lor fapte:

-        Prima rezoluție de neîncepere a urmării penale faţă de lucrătorii de poliţie, pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, iar față de taximetrist, pentru lipsire de libertate, a fost dată de Parchet în iulie 2009;

-        Instanța a desființat soluția Parchetului în noiembrie 2010 și a cerut din nou reluarea cercetărilor;

-        Zece luni mai târziu, Parchetul a decis tot neînceperea urmăririi penale, fără să mai facă alte cercetări;

-        În 2012, instanța se pronunță din nou în favoarea victimei și trimite pentru a doua oară cauza la Parchet;

-        În iunie 2014, Parchetul dispune clasarea cauzei întrucât faptele nu există;

-        Reclamantul contestă pentru a a treia oară soluţia procurorului. În februarie 2015, instanţa constată că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale pentru fapta de purtare abuzivă şi trimite cauza la parchet în vederea începerii urmării penale cu privire la fapta de lipsire de liberate;

-        În iulie 2015, Parchetul clasează din nou cauza pentru a patra oară pentru fapta de lipsire de libertate;

-        Reclamantul contestă din nou,  iar instanţa, la data de 2 decembrie 2015  pentru a patra oară trimite cauza la procuror pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi de a completa urmărirea penală.

După 8 ani de la incidentul din Secţia 22 de poliţie, dosarul este tot la parchet în curs de soluţionare.

În acest timp, niciunul dintre polițiști nu și-a pierdut funcția, nu a fost sancționat. Pe tot parcursul procesului ei au avut reprezentare juridică gratuită din partea unuia dintre sindicatele polițiștilor”.

Ce spune avocata lui Șerban Marinescu despre caz și despre decizia CEDO?

Avocata Nicoleta Popescu, de la organizația nonguvernamentală APADOR-CH, care l-a reprezentat pe Șerban Marinescu, spune, într-un interviu la RFI, că România este fruntașă la astfel de cazuri care afectează grav imaginea țării noastre în Europa.

”În 2014, cele mai multe încălcări, condamnări împotriva României au fost pe acest articol 3, care spune că orice persoană nu trebuie să fie supusă unui tratament inuman și degradant. În 2014, sunt 29 de hotărâri împotriva României pe acest articol 3, dintr-un total de 74 de hotărâri. Următoarea în ordine este dreptul la un proces echitabil, cu 18 hotărâri” spune avocata.

Nicoleta Popescu, care l-a reprezentat pe Șerban Marinescu în acest caz, mai crede că, în astfel de dosare, oamenii legii sunt favorizați în timpul anchetei.

”O astfel de acuzație formulată împotriva unui agent al statului trebuie tratată, așa cum spune CEDO, de îndată, cu prioritate și cu maximă diligență și seriozitate. Și vă dau un exemplu: dacă am avut mărirea pedepselor pentru ultraj (agresarea oamenilor legii), tratăm într-un anumit fel aceste cauze, pe când, atunci când avem loviri ale polițiștilor față de cetățeni, regimul de care se bucură victima este total diferit”, afirmă Nicoleta Popescu.

Și în acest dosar, cei trei polițiști nu mai pot răspunde în fața legii întrucât faptele s-au prescris, de la începerea procesului trecând mai mult de 8 ani.

 
Avocata Nicoleta Popescu, de la organizația nonguvernamentală APADOR-CH, care l-a reprezentat pe Șerban Marinescu