Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un milion de migranţi în Europa în 2015

Numărul migranţilor care au pătruns anul acesta în Europa - pe uscat şi pe mare - a depăşit pragul de un milion, anunţă Organizaţia Internaţională pentru Migraţii. Este vorba despre de patru ori mai mulţi migranţi decât au ajuns pe continent anul trecut. Marea majoritate a migranţilor a venit în Europa pe mare: peste 800.000 de persoane au traversat marea din Turcia în Grecia.

Cei mai mulţi dintre migranţi sunt originari din Siria, Irak şi Afganistan. În total, 3.695 de migranţi s-au înecat anul acesta sau sunt daţi dispăruţi, potrivit OIM. Acest prag simbolic a fost depăşit luni, potrivit organizaţiei, care precizează că numărul total al migranţilor care au sosit pe mare şi pe uscat a ajuns la 1.005.504 persoane.

Aceşti migranţi au pătruns pe teritoriul Europei prin şase ţări - Grecia, Bulgaria, Italia, Spania, Malta şi Cipru. Aproape 500 de mii dintre aceşti refugiaţi provin din Siria, iar alţi peste 186.000 din Afganistan. În faţa acestui aflux de migranţi, unele state UE au construit garduri şi au introdus controale la frontieră - în pofida faptului că fac parte din spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

UE a convenit săptămâna trecută să suplimenteze numărul membrilor Agenţiei pentru protecţia frontierelor externe - Frontex - în Grecia, o ţară considerată un punct de intrare-cheie. După ce sosesc în Grecia, numeroşi migranţi încearcă să plece spre nord, către statele din Balcani, însă Macedonia refuză, în prezent, să le permită celor care nu provin dintr-o zonă aflată în război să treacă frontiera, din Grecia.

Numărul persoanelor nevoite la nivel mondial să-şi părăsească locuinţele urmează - tot anul acesta - să "depăşescă mult" un prag de 60 de milioane.