Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cel puţin 200 de civili, ucişi în Siria în raiduri ale Rusiei

cel_putin_200_civili_ucisi_siria_raiduri_rusiei.jpg

Bombardamente ale Rusiei în Siria (Foto: Reuters/Ministerul rus al Apărării)
Bombardamente ale Rusiei în Siria (Foto: Reuters/Ministerul rus al Apărării)

Amnesty International acuză Rusia că a ucis cel puţin 200 de civili în Siria, în diverse atacuri aeriene. Organizaţia declară într-un raport că această campanie rusă poate constitui o crimă de război.

Amnesty International afirmă în acest raport, în care citează martori şi activişti, că a "cercetat de la distanţă" peste 25 de atacuri aeriene ruseşti, comise în cinci regiuni, în perioada 30 septembrie-29 noiembrie.

"Atacurile aeriene ruse în Siria au ucis sute de civili şi au provocat distrugeri masive în zone rezidenţiale, lovind case, o moschee şi o piaţă aglomerată, dar şi instalaţii medicale, în operaţiuni care relevă probe ale unor încălcări ale dreptului internaţional umanitar", arată documentul.

Bombardamentele ruse "par să fi vizat în mod direct civili sau obiective civile, prin atacuri asupra unor zone rezidenţiale, în care nu existau ţinte militare şi chiar asupra unor instalaţii medicale", precizează Philip Luther, directorul programelor Amnesty pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, citat de Reuters. "Asemenea atacuri pot constitui crime de război", subliniază el.

Moscova a negat în repetate rânduri uciderea civililor. Rusia a lansat atacurile aeriene din Siria pe data de 30 septembrie.