Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ţara cu cei mai mulţi insomniaci

Insomnia ocupă locul al doilea, după răceală, între cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel global. Aşa reiese dintr-un studiu GfK, care mai arată că femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii să aibă probleme cu somnul. Cei mai mulţi insomniaci sunt în Suedia, iar cei mai răciţi oameni se află în Cehia şi Rusia.

Jumătate dintre cei intervievaţi de GfK spun că au suferit de răceală în ultimele 12 luni.

Cei mai răciţi oameni se află în Cehia şi Rusia. Mai multe persoane din cele două ţări decât din celelalte state analizate au suferit de răceală sau de gripă în ultimele 12 luni, situându-se la 67%, respectiv 62%.

La polul opus, America şi Japonia se confruntă cel mai puţin cu stările gripale (ambele, situându-se la 39%).

Când vine vorba de insomnie, Suedia are cel mai mare procent de persoane afectate (41%), urmată de Cehia şi Turcia (ambele cu 40%).

Cel mai bine se pare că dorm japonezii, doar 13% din populaţia acestei ţări asiatice se plânge de tulburări de somn.

Există la acest capitol diferenţe clare între bărbaţi şi femei. Acestea din urmă, în procente mai mari decât bărbaţii, afirmă că au experimentat în ultimele 12 luni aproape toate suferinţele analizate de studiu.

Ambele sexe consideră răceala sau gripa ca fiind cele mai frecvente afecţiuni (53% dintre femei, respectiv 49% dintre bărbaţi). În cazul femeilor, următoarea cea mai comună nemulţumire este insomnia (32%), în timp ce pentru bărbaţi, avem egalitate între durerile musculare sau articulare, datorate supra-efortului sau accidentării şi insomnie (ambele situându-se la 24%).

Există de asemenea o reaşezare a afecţiunilor în top cinci pentru fiecare gen, potrivit studiului. Pentru femei, migrena sau durerile de cap severe reprezintă al treilea motiv de nemulţumire, când vine vorba de sănătate, dar nu figurează în primele cinci afecţiuni reclamate de bărbaţi. În cazul acestora, arsurile la stomac reprezintă a patra cea mai comună problemă de sănătate, dar aceasta nu figurează în top cinci pentru femei.

Studiul GfK a fost realizat astă vară, pe un eşantion de peste 27 de mii de persoane în vârstă de 15 ani sau mai mult, în 22 de ţări: Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Cehia, Franţa, Germania, Hong Kong, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Polonia, Rusia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite.