Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe cine vor afecta cel mai mult oscilaţiile de temperatură?

pe_cine_afecta_mult_oscilatiile_temperatura.jpg

România va fi lovită de un val de ger în următoarele zile.
România va fi lovită de un val de ger în următoarele zile.

Oscilaţiile masive de temperatură pot afecta sănătatea unor categorii de oameni. Iată ce avertizează medicii, în condiţiile în care după câteva zile cu 18-20 de grade în plină iarnă, România va fi afectată începând de marţi de un val de ger siberian.

Ce efecte au aceste oscilaţii de temperatură asupra organismului uman? Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu, spune la RFI că "în mod normal, asupra unui organism sănătos nu au efecte aceste treceri, cu condiţia să ne adaptăm la condiţiile de mediu şi să ne îmbrăcăm adecvat. Asupra organismelor fragile, însă, mă refer pe de o parte la copiii foarte mici, pe de altă parte, la vârstnicii cu patologie asociată, adică pacienţi cu boli cardiace, hipertensivi, cu diabet, cu boli pulmonare respiratorii, cum este astmul sau bronşita cronică obstructivă, dar şi asupra pacienţilor cu alte patologii cronice, acolo lucrurile stau diferit, pentru că aceşti pacienţi au o putere de adaptare mai mică, o imunitate scăzută şi atunci sigur că pot să apară fel de fel de complicaţii, de la banalele viroze respiratorii, gripe şi aşa mai departe, până la decompensarea bolilor de bază, adică a insuficienţei cardiace, a diabetului, a astmului şi aşa mai departe".

Rodica Tănăsescu atrage atenţia că "aceşti pacienţi trebuie să aibă o grijă deosebită în aceste perioade. Dacă se poate, ei nu trebuie să iasă din casă decât în mijlocul zilei, în aşa fel încât temperatura să fie mai blândă, să fie îmbrăcaţi adecvat şi mai ales să evite aglomeraţiile. Pentru cei care încă nu s-au vaccinat antigripal, evident, recomandăm vaccinarea".

 
Rodica Tănăsescu, despre oscilaţiile de temperatură din aceste zile