Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O treime din medicii din Marea Britanie sunt născuți în străinătate

Peste o treime dintre medicii care lucrează în Marea Britanie sunt născuți în străinătate, cel mai mare procent din Uniunea Europeană cu excepția Luxemburgului, se arată într-un articol din cotidianul Daily Telegraph, care citează un studiu încă nepublicat al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD). Cu toate acestea, Marea Britanie este și un mare exportator de medici, numărul acestora fiind estimat la 17000.

În Marea Britanie, lucrează la ora actuală circa 34000 de medici străini, adică 35,4% din total, în comparație cu 19,5% în Franța, 10,7% în Germania și doar 5% în Italia.

Dependența Marii Britanii de forță de muncă străină este mare și în ceea ce privește asistentele medicale - 21,7%, un procent depășit doar de Luxemburg, Irlanda și Estonia printre statele UE.

Acest procent este în sensibilă creștere față de un deceniu în urmă când acest procent era de 15,2%.

Până în vara trecută nu era legală testarea aptitudinilor lingvistice ale medicilor proveniți din Zona Economică Europeană, adică cele 28 de state membre UE plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Dar mai multe incidente printre care moartea unui pacient căruia un medic de origine nigeriană care lucrase în Germania îi prescrisese o doză masivă de tranchilizante au dus la schimbarea legii în acest domeniu, introducând obligativitatea cunoașterii limbii engleze.

Un recent studiu al University College din Londra și al Universității Southampton arăta că în spitalele cu cea mai mare concentrație de personal străin satisfacția pacienților este cea mai redusă, unul dintre motive fiind dificultatea de comunicare cu asistenții medicali care nu au engleza ca limbă maternă.

Directoarea executivă a Asociației Pacienților, Katherine Murphy, și-a exprimat preocuparea în egătură cu faptul că atâția medici britanici - a căror pregătire costă contribuabilul britanic 250000 de lire sterline pe persoană - aleg să lucreze în străinătate, alături de peste 50000 de asistente medicale britanice care lucrează în țările OECD.

Un purtător de cuvânt al ministerului britanic al sănătății a declarat că datele din raportul OECD, care acoperă date până 2012, sunt depășite și că din 2010 numărul medicilor autohtoni a sporit cu 10100 iar al asistentelor medicale cu 8500. 

Dar date din 2014 arată că în continuare circa un sfert dintre medici și 13,5% dintre asistente care lucrează în Marea Britanie - printre cele mai ridicate procentaje din UE - sunt născuți în străinătate.