Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Uniformă obligatorie în şcoli? Iniţiator: "Elevii vin la şcoală ca la discotecă". Psiholog: "Uniforma nu va garanta decenţa"

Proiectul privind introducerea uniformei obligatorii în învăţământul preuniversitar naşte controverse. Iniţiatorii speră ca printr-o astfel de iniţiativă să crească siguranţa şi decenţa în şcoli, în timp ce opozanţii măsurii spun că de fapt ea nu ar rezolva mare lucru.

Ideea de bază a legii este prevenirea violenţei în şcoli, potrivit iniţiatorilor. Aceştia mizează pe faptul că individul care creează probleme într-o unitate de învăţământ va fi mai uşor depistat, dacă nu poartă uniformă. Legea nu se referă însă şi la scandalagii care sunt elevi ai şcolii respective şi deci poartă uniformă.

În al doilea rând, introducerea uniformei obligatorii ar evita discriminarea dintre elevii săraci şi cei înstăriţi, mai arată proiectul.

Nu în ultimul rând, s-ar menţine decenţa, evitându-se situaţiile în care fetiţele care poartă fuste scurte atrag privirile băieţilor din şcoală, potrivit textului acestei iniţiative.

Explicaţii de la unul dintre semnatarii legii, deputatul PSD, Anghel Stanciu: "S-a ajuns în situaţia în care fiecare vine la şcoală cum doreşte, ca la discotecă, lăsând în planul doi cartea ca atare şi făcând "concursuri de frumuseţe". Şi atunci ne-am gândit ca ceva care există acum facultativ la dispoziţia conducerii şcolii şi a părinţilor, să încercăm să testăm prin această iniţiativă care este pulsul, spre a deveni obligatorie sau a o lăsa tot facultativă. Esenţa este pe de o parte creşterea siguranţei în şcoli, individualizarea celor care n-au ce căuta acolo. Pe de altă parte, este înlăturarea acestei discrepanţe între cei cu mijloace financiare destul de mari şi care vin ca la o festivitate de modă practic şi cei care au venituri mai reduse şi care se simt cumva de la început într-o anumită stare de inferioritate".

Elevii săraci, care nu şi-ar permite să dea bani pe uniformă ar fi ajutaţi de stat, prin acordarea unor burse de ajutor social, mai arată iniţiativa.

 

Ce spun elevii?

 

Mai întâi să se deconteze alte cheltuieli, cum ar fi naveta elevilor şi după aceea am putea vorbi eventual de uniforma obligatorie, spune preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţa: "Nu suntem de acord nici pe formă, nici pe fond. Curtea Constituţională a decis deja că nu poţi implementa uniforme obligatorii, decât în cazul în care le furnizezi în mod gratuit. Avem foarte multe exemple în care şcoala încheie contracte mai mult sau mai puţin tendenţioase cu furnizori de uniforme la preţuri foarte ridicate (...). Mi se pare chiar ruşinos să spună că dau burse şcolare pentru uniforme, când statul român de doi ani încoace nu dă burse şcolare pentru ca elevii să meargă la şcoală, aşa cum ar trebui să prevadă legea, adică nu se decontează integral naveta elevilor către unităţile de învăţământ, nu se dau subvenţii pentru elevii care nu pot să-şi cumpere manuale şcolare (...). Întotdeauna va fi o discriminare între persoanele cu venituri diferite ale părinţilor. Trebuie să facem elevul să înţeleagă că aceste bariere pot fi eliminate la nivel de comportament. Poate că unii elevi nu vin cu haine de marcă, dar vin cu telefoane, cu alte cine ştie ce accesorii. Adică nu acţionăm la cauză, acţionăm la efect".

 

Ce spun părinţii?

 

De partea sa, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, nu respinge ideea uniformei în sine, dar crede că fiecare şcoală trebuie lăsată să decidă: "Se pot egaliza la nivel de uniformă, problemele sociale pot dispărea în momentul în care cineva într-un liceu mai deosebit vine cu haine de firmă şi cineva care nu-şi permite vine cu nişte haine mai amărâte, dar asta nu înseamnă că dacă toţi copiii poartă aceeaşi uniformă, se rezolvă şi problemele. Să lase la latitudinea fiecărei unităţi şcolare să-şi hotărască acest lucru".

 

Opinia unui psiholog

 

Ce părere au specialiştii ? E nevoie sau nu de introducerea uniformei obligatorii în învăţământul preuniversitar? Ar rezolva această măsură problema inegalităţilor dintre elevii săraci şi cei bogaţi? Diana Stănculeanu este psiholog la organizaţia Salvaţi Copiii: "Sunt într-adevăr situaţii raportate şi personalul din învăţământ, precum şi anumite categorii de părinţi fac adeseori referire la ele, situaţii în care copii care provin din medii mai degrabă vulnerabile şi defavorizate din punct de vedere socio-economic au fost victime ale unor situaţii fie de bullying, fie de batjocură sau de ironie din partea colegilor lor care provin din medii extrem de favorizate socio-economic, pe criterii legate de îmbrăcăminte, gadgeturi, accesorii şi aşa mai departe. Cu siguranţă că introducerea unei uniforme ar simplifica un pic aceste aspecte, mă îndoiesc că le-ar rezolva 100%, întrucât copiii vor găsi în permanenţă alte şi alte criterii de comparaţie socială, în care unii vor fi favorizaţi, iar alţii defavorizaţi (...). Regulile de decenţă nu sunt neapărat strâns legate de uniformă, aşa cum uniforma nu va garanta decenţa. Eu sunt exponenta unei generaţii care a prins uniformă înainte de revoluţia din 1989 şi-mi aduc aminte cât de variabilă era lungimea fustiţei de la uniformă sau a sarafanului, sarafan care se scurta sau se lungea în funcţie de lejeritatea de la oră sau de ceea ce se întâmpla în pauze. Deci dacă speranţa legiuitorilor este că uniforma sau lungimea uniformei va aduce decenţă în instituţia şcolii, probabil că vor avea nevoie de nişte argumente mai solide din acest punct de vedere".

Aceasta nu este prima iniţiativă privind introducerea uniformei obligatorii în şcoli. Rămâne de văzut dacă noul proiect va trece de Parlament şi dacă va fi îmbrăţişat de profesori, părinţi şi elevi.