Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statul Islamic în 2015: multe înfrângeri, dar greu de distrus

statul_islamic_2015_multe_infrangeri_dar_greu_distrus.jpg

Militanţi ai Statului Islamic (Foto: Reuters/arhivă)
Militanţi ai Statului Islamic (Foto: Reuters/arhivă)

Gruparea teroristă Statul Islamic a suferit mai multe înfrângeri în ultimele luni în Siria şi Irak, însă organizaţia jihadistă este departe de a fi învinsă, potrivit unor experţi citaţi de AFP.

Jihadiştii din Statul Islamic au pierdut în 2015 oraşele irakiene Baiji, Sinjar şi Ramadi.

În Siria, organizaţia teroristă a pierdut controlul asupra Barajului Tishrin, din nordul ţării, în faţa unei coaliţii militare arabo-kurde, care a privat astfel gruparea de o sursă strategică de venituri.

"Pentru SI, care se revendică drept un stat, controlul asupra oraşelor şi infrastructurilor cheie este important, însă înfrângeri (recente) subminează credibilitatea acestei revendicări", spune Firas Abi Ali, un analist de la Institutul IHS Jane's, specializat în probleme de apărare, cu sediul la Londra.

"SI este în continuare capabil să lanseze atacuri în Irak, fără Ramadi, un oraş mai important pentru forţele irakiene de securitate decât pentru SI", apreciază Patrick Martin, un analist de la Institute for the Study of War, cu sediul la Washington.

Jihadiştii au reuşit să evacueze un număr mare de vehicule şi arme înainte de bătălia de la Ramadi.

Pentru Patrick Skinner, din cadrul cabinetului de consultanţă Soufan Group, specializat în informaţii secrete, ultimul mesaj audio de săptămâna trecută al liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi este "mai puţin triumfalist" decât cele dinainte. "Popularitatea retoricii antisioniste în regiune îi face pe dictatori să creadă că ea este o garanţie a susţinerii din partea mulţimilor. Ei o utilizează pentru a(-şi) deturna (populaţia) de la alte probleme", subliniază expertul.

Premierul irakian, Haider Al-Abadi, s-a angajat luni să-şi elibereze ţara de Statul Islamic, în 2016.