Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atacurile de Revelion din Köln, un test dificil pentru autorităţile germane

cologne-explosion-640x480.jpg

Image source: 
Captura Youtube

Situaţie extrem de delicată în Germania, unde poliţia din Köln a admis luni că în noaptea dintre ani s-au petrecut o serie de incidente care au depăşit forţele de ordine. Luni după amiază, după ce presa locală a relatat despre aceste incidente şi poliţia a fost acuzată că ar încerca să muşamalizeze totul, şeful poliţiei, Wolfgang Alberts, a recunoscut că are în lucru cel puţin 60 de plângeri penale, majoritatea pentru „agresiuni sexuale”.

Wolfgang Albers a declarat luni după-amiază într-o conferinţă de presă că poliţia investighează peste 60 de acte de violenţă dintre care o treime sunt de natură sexuală, între care şi un viol. „Infracţiunile au fost comise de un grup de persoane care păreau să fie din Africa de Nord şi lumea arabă“, a declarat Albers, în contextul în care pe reţelele de socializare creştea numărul de postări prin care Poliţia şi presa centrală erau acuzate că ar încerca să muşamalizeze evenimentele care au avut loc la trecerea între ani. Concret, relatările vorbesc despre aproximativ 500 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani, care se adunaseră în zona gării centrale şi a catedralei, şi care ar fi agresat constant mulţimea venită să sărbătorească anul nou. Aceştia ar fi aruncat pocnitori spre cei adunaţi în faţa catedralei, ar fi agresat sexual femei şi ar fi buzunărit mulţimea. Poliţia a intervenit imediat, derulând o operaţiune în care au fost implicaţi 143 de ofiţeri ai forţelor locale şi 70 de ofiţeri federali. Totuşi, a afirmat Albers, din cauza întunericului şi a numărului foarte mare de persoane din zonă, operaţiunea nu a avut deloc rezultatele scontate. Abia duminică, poliţiştii au arestat în gara centrală cinci bărbaţi, acuzaţi că au ameninţat şi au jefuit femei, însă nu este clar dacă persoanele reţinute aveau legături cu cei care au comis infracţiunile din noaptea de Revelion.

Potrivit „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, în contextul acestor atacuri, catalogate de autorităţi ca fiind de „o dimensiune absolut nouă”, Henriette Reker, primarul oraşului Köln, a anunţat că azi urmează să aibă loc o întâlnire de urgenţă. „Nu putem permite ca aici să se dezvolte o zonă în afara legii,” a afirmat Reker.

Şi şeful sindicatului poliţiştilor din landul Renania de Nord-Westfalia, Arnold Plickert, a declarat la RTL că « e nevoie ca incidentele să fie anchetate amănunţit iar atacatorii să fie aspru pedepsiţi » astfel încât să se prevină noi atacuri. Plickert a insistat că « elucidarea incidentelor este necesară chiar dacă va duce la rezultate care pe plan politic vor crea inconveniente » şi că, dacă se va confirma că în spatele unor atacuri au fost şi refugiaţi ar trebui să se ştie. « Dacă sunt refugiaţi care nu se pot integra în societatea noastră deschisă şi nu pot respecta drepturile şi libertăţile celorlalţi, atunci trebuie să răspundem cu severitatea legilor în vigoare », a insistat acesta.