Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Modificări electorale – alegătorii vor fi verificați electronic

proces_vot_locale.jpg

Noul sistem informatic ar trebui să împiedice votul multiplu
Noul sistem informatic ar trebui să împiedice votul multiplu
Sursa imaginii: 
Reuters

În alegerile locale și cele parlamentare din acest an va fi folosit un sistem informatic care va monitoriza prezența la vot, anunță Autoritatea Electorală Permanentă. În același timp, sistemul ar trebui să împiedice votul multiplu.

O schimbare importantă, care va fi pusă în practică la următoarele alegeri, o reprezintă modalitatea de legitimare a votantului. Concret, alegătorii care doresc să își exprime opțiunea prin vot nu vor mai prezenta actul de identitate membrilor secțiilor de votare, ci operatorului unui calculator. Sistemul informatic va semnala dacă persoana respectivă a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă nu cumva și-a pierdut drepturile electorale, dacă este arondată la altă secție și dacă și-a mai exercitat dreptul la vot în același scrutin.

Pe baza datelor găsite de calculator, președintele biroului electoral al secției de votare poate opri de la votare persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării și persoana care și-a pierdut drepturile electorale.

De asemenea, poate îndruma alegătorul să voteze la secția de votare la care este arondat, în cazul în care este arondat în altă parte sau nu a fost înscris în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în străinătate și se poate înscrie în lista electorală suplimentară.

Banii nu par a fi o problemă în acest moment, anunță AEP, dar, pentru implementarea acestui proiect, este nevoie ca minimum 30.000 de persoane să fie instruite pentru a fi operatori ai sistemului. De aceea, Autoritatea Electorală Permanentă a început o campanie de recrutare în acest sens.