Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angela Merkel: Agresorii din Koln să fie pedepsiţi, indiferent de origine

angela_merkel_agresorii_koln_pedepsiti_indiferent_origine.jpg

Cancelarul german, Angela Merkel (Foto: Reuters/Eric Vidal)
Cancelarul german, Angela Merkel (Foto: Reuters/Eric Vidal)

Revelion de coşmar la Köln, Hamburg şi Stuttgart. Persoane provenite, probabil, din Africa de Nord şi din ţări arabe au atacat şi au jefuit numeroase femei. Autorităţile au anunţat că se vor lua măsuri drastice contra celor vinovaţi, dar pînă acum agresorii încă nu au fost identificaţi.

Guvernul federal german a condamnat acţiunile violente din noaptea de revelion din Köln. Referindu-se la agresarea sexuală şi jefuirea unor femei din metropola renană ministrul de interne, de Maizière a subliniat că astfel de incidente înregistrate nu pot fi tolerate. Tot el a avertizat, faţă de suspectarea, fără probe, a unor refugiaţi, sosiţi anul trecut în Germania.

Ministrul justiţiei, Heiko Maas a vorbit (într-un interviu cu televiziunea ARD) despre o nouă dimensiune a criminalităţii.

Violenţa, a explicat el televiziunii germane, s-a manifestat în mijlocul unei adunări de circa o mie de oameni.

Cancelara Angela Merkel a calificat incedentele drept nişte „atacuri dezgustătoare”. După ce a avut o convorbire telefonică cu Henriette Reker, primar general al oraşului Köln, şefa guvernului a declarat că autorităţile trebuie să urgenteze investigaţiile în vederea identificării făptaşilor. Aceştia trebuie să fie pedepsiţi fără a se ţine cont de originea lor.

Într-o conferinţă de presă comună, la care au participat marţi primarul general şi şeful poliţiei din Köln, s-a precizat că autorităţile au primit, între timp, peste 90 de plîngeri din partea unor femei agresate. Una dintre femei ar fi fost violată. În mai toate plîngerile înregistrate, făptaşii sînt descrişi drept bărbaţi între 18 şi 35 de ani cu „trăsături arabe sau africane”. Radioteleviziunea renană (WDR) susţine că ar fi vorba despre numeroase persoane sosite în noaptea de revelion din alte localităţi. Mobilizarea s-ar fi efectuat prin intermediul reţelelor de socializare, iar atacurile nu par să fi fost spontane.

Primarul din Köln, Henriette Reker, care anul trecut devenise victima unui atentat săvîrşit de un adversar al primirii de azilanţi în Germania, a anunţat înăsprirea măsurilor de securitate şi intensificarea prezenţei poliţieneşti în spaţiul public.

Referindu-se la carnavalul care în curînd va avea loc în Renania şi la care participă anual sute de mii de persoane, Reker a spus că poliţia va folosi de acum încolo mai multe camere video mobile, iar persoanelor suspecte li se va interzice participarea.

Incidente similare, fără a avea proporţia celor din Köln, au fost semnalate şi la Hamburg şi la Stuttgart.