Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Violenţe în Kosovo

violente_in_kosovo.jpg

Proteste violente la Priştina, în Kosovo (Foto: Reuters/Agron Beqiri)
Proteste violente la Priştina, în Kosovo (Foto: Reuters/Agron Beqiri)

Mai mulţi protestatari au aruncat sâmbătă cu sticle incendiare în sediul Guvernului din Kosovo, fiind nevoie de intervenţia Poliţiei, care a folosit gaze lacrimogene, pentru a dispersa cele câteva mii de manifestanţi.

Sediul Guvernului din Priştina a fost cuprins de flăcări pentru scurt timp, după ce a fost vizat de sticle incendiare. Pompierii au stins rapid flăcările, iar Poliţia a recurs la gaze lacrimogene, pentru a dispersa cele câteva mii de manifestanţi.

Motivul nemulţumirilor este un acord încheiat de Executivul de la Priştina cu Belgradul, mediat de Uniunea Europeană. Documentul oferă minorităţii sârbe din Kosovo mai multe prerogative la nivel local şi posibilitatea de a primi finanţare de la Belgrad.

Kosovo, cu o populaţie majoritar albaneză, şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008. Belgradul nu recunoaşte nici acum independenţa fostei sale provincii, dar cele două sunt presate de Bruxelles să-şi normalizeze relaţiile, în vederea unei eventuale aderări la blocul comunitar.