Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO+FOTO) Explozie puternică la Istanbul. Erdogan confirmă că e vorba de un atentat

O explozie puternică a avut loc, marţi dimineaţă, în cartierul turistic Sultanahmet din centrul Istanbulului. Bilanţul indică zece morţi şi 15 răniţi. Președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că atacul ar fi fost comis de un atacator sinucigaș sirian.

ACTUALIZARE  Președintele Iohannis condamnă atentatele din Turcia și Irak

Preşedintele Klaus Iohannis condamnă atentatele care au avut loc în ultimele două zile în Turcia şi în Irak şi transmite condoleanţe familiilor victimelor, precizând că este nevoie de "mai multă fermitate şi coordonare" a eforturilor tuturor statelor pentru combaterea terorismului.

"Terorismul face, din păcate, numeroase victime la început de an. Condamn atentatele din Turcia și Irak şi reiterez determinarea României de a lupta, alături de comunitatea internaţională, împotriva terorismului. Cred că e nevoie de mai multă fermitate și coordonare a eforturilor tuturor statelor lumii pentru a combate acest flagel", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, şeful statului a transmis condoleanţe familiilor victimelor şi a exprimat solidaritatea României cu autorităţile statelor afectate.

 

ACTUALIZARE 10 MAE: Niciun cetăţean român nu a fost afectat de atacul din Istanbul.Consulatul monitorizează cazul

 Ministerul Afacerilor Externe precizează, marţi, că, potrivit informaţiilor obţinute până în acest moment, niciun cetăţean român nu a fost afectat de explozia produsă în Istanbul, iar oficiul consular român monitorizează cu atenţie situaţia.

"Potrivit informațiilor obținute, până la acest moment, de către Consulatul General al României la Istanbul de la autoritățile locale și de la spitalele locale, niciun cetățean român nu a fost afectat în explozia produsă la 12 ianuarie 2016, în districtul istoric Sultanahmet din Istanbul", se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Potrivit sursei citate, oficiul consular român monitorizează cu prioritate cazul, este în legătură cu autorităţile competente şi este pregătit să acorde asistenţă consulară de specialitate, dacă situația o va impune.

 

ACTUALIZARE 9: Statul Islamic este responsabil de atacul de la Istanbul, afirmă premierul Davutoglu -2-

 

Premierul turc Ahmet Davutoglu afirmă că gruparea Statul Islamic (SI) se află în spatele atacului sinucigaş de la Istanbul, soldat cu zece morţi, majoritatea turişti germani, relatează AP în pagina electronică.

Turcia este hotărâtă să lupte împotriva grupării jihadiste până când aceasta nu va mai reprezenta "o ameninţare" pentru ţara sa sau pentru lume, a declarat Davutoglu.

ACTUALIZARE 8: O agenție de turism românească a primit zeci de solicitări de la turişti români care vor să plece din Istanbul.

Agenţia de turism online Paravion a anunţat că a primit zeci de solicitări din partea turiștilor români aflați în Istanbul, pentru a se întoarce cât mai repede în țară, după explozia de marți dimineață.

Reprezentanţii agenţiei au declarat că, imediat după explozia care a avut loc în apropierea Moscheii Albastre - unul dintre cele mai importante obiective turistice din Istanbul-, soldată cu cel puțin 10 morți și 15 răniți, turiștii români au început să reacționeze.

"Aceștia au luat de urgență legătura telefonic cu specialiștii Paravion pentru a găsi cea mai rapidă metodă de a se reîntoarce în țară", se arată într-un comunicat al agenției.

Paravion arată că deocamdată companiile aeriene nu au anunțat nicio măsură în ceea ce privește reîntoarcerea turiștilor în ţară.

"Istanbulul este una dintre cele mai accesate destinaţii de catre turiştii români, vorbim de ordinul miilor care îl vizitează anual. În momentul de faţă analizăm baza de date cu toţi românii care sunt deja acolo sau urmează să plece către Instabul în următoarele săptămâni, pentru a fi 100% pregătiţi operaţional. Am început, deja, să primim telefoane pentru a se întoarce repede în ţară şi depunem toate eforturile pentru a găsi varianta optimă şi cea mai convenabilă. Până la acest moment, companiile aeriene nu au anunţat nimic în acest sens", a declarat Remus Vișan, managing director Paravion.

O explozie puternică s-a produs marţi dimineaţă în cartierul turistic Sultanahmet din centrul Istanbulului. Biroul guvernatorului din oraş a anunţat că cel puţin zece persoane au murit şi alte 15 au fost rănite. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că explozia a fost cauzată de un atac sinucigaş comis de un cetăţean sirian.

Printre victimele deflagraţiei se află şi turişti, conform primelor informaţii. Cel puţin şase germani, un norvegian şi un peruvian au fost răniţi în explozie, potrivit agenţiei turce Dogan.

ACTUALIZARE 7: Nouă dintre cele zece persoane ucise la Istanbul sunt germani

Nouă dintre cele zece persoane ucise marţi în atacul sinucigaş cu bombă, în centrul turistic al Istanbulului, sunt germani, iar potrivit autorităţilor turce atacatorul este un bărbat care legături cu Siria, relatează DPA online.

O sursă din cadrul Biroul premierului turc a declarat că germani se află printre persoanele ucise în zona Sultanahmet. Potrivit agenţiei turce Anadolu, controlată de stat, premierul Ahmet Davutoglu a discutat cu Angela Merkel.

Ministerul german de Externe a anunţat că se află în contact cu autorităţile turce şi i-a îndemnat pe cetăţenii germani să evite zonele aglomerate din Istanbul.

ACTUALIZARE 6: Explozia produsă la Istanbul a fost comisă de un atacator sinucigaş sirian, iar printre victime se află atât cetăţeni turci, cât şi străini, declară preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de Reuters.

ACTUALIZARE 5: Printre răniţi se află şase germani, un norvegian şi un peruan.

 

 

Sursa: youtube

ACTUALIZARE 4: Poliţiştii iau în calcul varianta unui atac sinucigaş. Imaginile transmise de presa turcă arată mai multe corpuri întinse pe jos. Explozia a avut loc în piaţa turistică Sultanahmet, la ora locală 10.20. Poliţiştii au izolat perimetrul unde s-a petrecut deflagraţia.

Foto: Reuters/Osman Orsal

ACTUALIZARE 3: Unii răniţi internaţi în spital sunt în stare critică, existând riscul ca bilanţul morţilor să crească. În prezent, sunt zece morţi şi 15 răniţi. Trei turişti germani cu răni uşoare au fost duşi la spital.

ACTUALIZARE 2: Explozia din Istanbul s-a soldat cu zece morţi şi 15 răniţi, potrivit biroului guvernatorului oraşului, informează Hurriyet. Printre victime se află şi turişti.

ACTUALIZARE 1: Conform agenţiei de presă Dogan, explozia din Istanbul s-a produs nu departe de Palatul Topkapî şi de Moscheea Albastră, obiective foarte populare în rândul turiştilor.

Foto: Reuters/Murad Sezer

Explozia din Istanbul s-a soldat cu morţi şi răniţi, potrivit presei din Turcia.

Deflagraţia a avut loc lângă Obeliscul lui Theodosius, din piaţa turistică Sultanahmet, conform postului de televiziune CNN Turk, citat de cotidianul Hurriyet.

Mai multe ambulanţe, maşini de Poliţie şi de pompieri au fost trimise la locul exploziei.

Deflagraţia a fost suficient de puternică pentru a fi auzită în cartierele învecinate, potrivit unor martori.

 

 

Sursa: youtube