
Social
(INTERVIU RFI) Turcia, sufocată de grupările teroriste. Turismul va fi lovit în plin
default.png

Celil Sagir: Zona vizată de atac este cea mai importantă din punct de vedere turistic din Turcia. Istanbulul atrage peste 12 milioane de turiști anual. Cei mai multi dintre turiști vin să viziteze Piața Sultanahmet (n.r. unde a avut loc atentatul) și alte monumente istorice. Poate fi o lovitură grea pentru turismul din Istanbul. În ultimii ani au fost multe atacuri. Din 1996, aproximativ 20 de atacuri sinucigașe au avut loc din partea teroriștilor din PKK, Statul Islamic (SI), Al Qaida și grupările de extremă stânga (DHKP-C).
R: Este a doua mare explozie în Turcia în ultimele luni. A fost una la sfârșitul anului trecut în care mai mult de 100 de oameni au murit. Devine Istanbulul un oraș nesigur pentru cetățenii și turiștii săi?
C.S: Explozia la care vă referiți a fost în Ankara, dar înainte de aceasta a mai fost una violentă. Și acolo au murit oameni și tot de un atac sinucigaș a fost vorba. Situația este complicată în Siria vecină, cu ce face Statul Islamic. Este cumva inevitabil ca atacurile acestea sângeroase să afecteze Turcia, având în vedere că Turcia s-a alăturat coaliției internaționale în lupta împotriva jihadiștilor. Oricum, în afară de SI, avem amenințarea acțiunilor teroriste ale grupării kurde PKK din ultimele 3 decenii, care folosește aceeași tactică a atacurilor sinucigașe.
R: Trăiți în Istanbul, vedeți orașul în fiecare zi. Simțiți că sunt mai puțini turiști în oraș după atacurile teroriste din ultimele luni?
C.S: Nu cred ca este asta o problemă. Noi trăim în acest oraș, iar aceste atacuri au apărut așa cum au apărut și în alte orașe precum Paris și în alte capitale. Se pare totuși că oamenii trebuie să fie mai atenți decât înainte. Dacă ne referim la numărul turiștilor, au fost, în 2015, 12,4 milioane de turiști, mai mulți decât în anii precedenți.
R: Dacă vorbim despre amenințarea teroristă în Turcia, cât de mare este ea?
C.S: Există o luptă în estul Turciei între armată și teroriștii din gruparea kurdă PKK. Mai sunt și cei din grupările de extremă stânga, care atacă în general forțele de securitate și câteodată judecătorii. În plus, ne confruntăm și cu problema reprezentată de gruparea SI. Cred că pe termen lung, SI va fi principala amenințare la adresa securității Turciei pentru că, din câte știu, sunt câteva mii de cetățeni turci plecați să lupte în rândurile jihadiștilor. Când războiul se va fi încheiat în Siria, unde vor merge acești oameni? Se vor întoarce acasă sau vor găsi alte zone de conflict în care să lupte. Aceasta va fi o amenințare uriașă pentru Turcia în viitor.