Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În ciuda consumului crescut de gaze naturale, autoritățile susțin că nu sunt probleme

consum_gaz_1.jpg

Autoritățile spun că nu se impune declanșarea situației de urgență în aprovizionarea cu gaze
Autoritățile spun că nu se impune declanșarea situației de urgență în aprovizionarea cu gaze
Image source: 
RFI

În România, vârful de consum de gaze naturale ar putea fi înregistrat în weekend și luni, anunță ministrul energiei, care susține că totuși există suficiente rezerve. Asigurări vin și din partea directorului Transgaz, care spune că sistemul național nu înregistrează un deficit.

Din cauza gerului din ultima vreme, consumul de gaze naturale în România a crescut până la circa 60 de milioane de metri cubi pe zi. De obicei, într-o zi normală de iarnă, se consumă circa 50 de milioane de metri cubi. Totuși, în ziua de joi, cu temperaturi de minus 10 până la minus 20 de grade Celsius, consumul național s-a apropiat de 62 de milioane de metri cubi, a declarat ministrul Energiei.

”Avem rezerve suficiente pentru a acoperi acest consum record. Sistemul este stabil, avem rezerve de capacitate și pentru zilele următoare. Probabil vom vedea un vârf de consum în weekend și luni din cauza temperaturilor foarte scăzute”, a spus Victor Vlad Grigorescu, adăugând că dacă gerul se accentuează, autoritățile sunt pregătite să facă și manevre tehnice care să mențină stabilitate în sistem.

La fel de liniștitor încearcă să fie și directorul general al Transgaz, care spune că sistemul național de gaze nu înregistrează un deficit în acest moment, deși temperaturile sunt foarte scăzute, așa că nu e nevoie de declanșarea situației de urgență.

În astfel de cazuri, populația are prioritate absolută în alimentarea cu gaze, urmând apoi instituțiile sociale, precum școli, grădinițe sau cămine. Amintim că în România este o atenționare Cod Galben de ger, valabilă până luni în cea mai mare parte a țării.

Potrivit ANM, în intervalul menționat, valul de frig va persista, astfel că vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața în cea mai mare parte a țării. Temperaturile minime se vor situa frecvent între -20 și -15 grade, iar izolat vor coborî și până la -28 de grade, în timp ce maximele termice, preponderent negative, pe arii restrânse, nu vor depăși -10 grade.

Singurele județe care nu vor fi afectate de Codul Galben sunt Caraș-Severin, Timiș, Satu-Mare, Arad și Bihor.