Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mica Unire, sărbătorită în toată ţara

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș vor fi prezenți, duminică, la Iași, la manifestările organizate de Ziua Unirii.

Șeful statului va participa de la ora 11,30 la ceremonialul din Piața Unirii de la Iași, unde va susține și o alocuțiune. Ulterior, el va depune flori la Monumentul "Alexandru Ioan Cuza" și la mormântul domnitorului de la Biserica "Sfinții Trei Ierarhi".

CFR Călători  va marca Ziua Unirii prin organizarea mai multor evenimente tematice, în toate cele 8 regionale de cale ferată, în intervalul 11,00 — 14,30. 

 În Capitală, Ministerul Apărării Naționale organizeaza ceremonii militare la Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei.

Călătorii cu metroul pot participa la mini-concertul ce va fi susținut cu acest prilej de celebrul Ansamblu Folcloric 'Cununa Carpaților', la ora 14,00, în stația de metrou Piața Unirii 1. Punctul central al spectacolului va fi Hora Unirii, în care vor fi invitați să se prindă și călătorii.

Compania TAROM sărbătorește Unirea Principatelor Române, cu un tarif unic de 57 euro dus-întors, toate taxele incluse, pentru biletele achiziționate pe rute între București și Cluj, Iași, Oradea, Satu Mare, Suceava și Timișoara.
Pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București, timp de aproximativ 1 oră, pasagerii vor fi întâmpinați în cel mai autentic spirit românesc, printr-un spectacol de dans (horă) oferit de ansamblul 'Doinița', format din 5 perechi de tineri, care vor împărți stegulețe tricolore.

Pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu personalul va împărți stegulețe tricolore pasagerilor explicând în câteva cuvinte semnificația zilei.
Și premierul Dacian Cioloș va fi prezent la manifestările de la Iași.

Ziua Unirii Principatelor Române va fi sărbătorită la Cluj-Napoca printr-o ceremonie militară, dar și cu concerte organizate în centrul orașului. 

Amintim, duminică se împlinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, act înfăptuit la București de Adunarea Deputaților într-o clădire a Bisericii de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei. 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare legală în 2014.