Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alertă Europol: Stat Islamic pregătește atentate în UE. Franța - principala țintă

paris_soldati.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters

Reţeaua teroristă Stat Islamic pregăteşte noi atentate cu victime multiple în spaţiul Uniunii Europene, avertizează Agenţia europeană a poliţiei, Europol, citată de site-ul cotidianului La Repubblica. Principala ţintă este Franţa.

"Există toate motivele să ne aşteptăm ca organizaţia teroristă Stat Islamic, islamişti inspiraţi de această organizaţie sau alt grup terorist cu raţiuni religioase să încerce să comită un nou atac în Europa, în special în Franţa, cu scopul de a genera victime multiple în rândul civililor", se arată într-un raport al Europol prezentat luni și citat de Mediafax.

"Ştim că organizaţia teroristă Stat Islamic are capacitatea de a comite atentate de amploare", a avertizat directorul Europol, Rob Wainwright.

Reţeaua teroristă Stat Islamic, activă în Siria, Irak, Libia, Egipt şi Afganistan, a revendicat atacurile teroriste comise la Paris pe 13-14 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi.

Declarațiile au loc în contextul în care, la Amsterdam, are loc o reuniune importantă. Miniștrii de interne ai statelor membre UE discută despre combaterea terorismului și, în acest context, despre pericolul prăbușirii spațiului Schengen.

Potrivit surselor europene, miniștrii ar putea discuta din nou despre posibilitatea de a extinde până la doi ani restabilirea controalelor la frontierele situate în interiorul spațiului de liberă circulație Schengen. Perioada maximă a acestor restabiliri de controale este în mod normal de șase luni.

Austria, care împreună cu Germania, Suedia și Danemarca a reintrodus controale la frontiere din cauza afluxului de migranți, susține chiar ideea unei 'excluderi provizorii' din spațiul Schengen a Greciei, poarta de intrare a celor mai mulți imigranți în UE.