Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Temutul virus Zika a ajuns în Europa

Măsuri de prevenire a răspândirii virusului Zika, în Brazilia (Foto: Reuters/Ueslei Marcelino)

Un pacient infectat cu virusul Zika a fost diagnosticat într-un spital din Danemarca. E vorba de o persoană care a călătorit în America de Sud şi America Centrală, potrivit France 24.

Virusul Zika se transmite prin înţepătura ţânţarului şi este asociat cu o explozie de naşteri de bebeluşi cu microcefalie în America Latină.

Pacientul danez este un tânăr care a călătorit ca turist în America de Sud şi Centrală, precizează spitalul din Aarhus într-un comunicat.

Acesta nu este primul turist european afectat de virusul Zika: zece olandezi şi trei britanici care s-au întors din America de Sud se află în aceeaşi situaţie.

Virusul Zika provoacă simptome precum febră moderată, conjunctivită şi dureri de cap.

Infecţia a fost legată de mii de bebeluşi născuţi cu un craniu subdezvoltat, iar unele ţări au îndemnat femeile să nu rămână însărcinate. În prezent nu este disponibil vreun tratament sau vaccin.

Virusul a fost descoperit în pădurea Zika din Uganda, în 1947, a apărut în Micronezia în 2007, apoi în Polinezia Franceză în 2013. Răspândirea sa în Brazilia a fost însă cea mai violentă de până acum.

Potrivit unei teorii, Zika a fost adus în Brazilia de fanii veniţi la Campionatul Mondial de fotbal din 2014.

 
 
Tags: