
Social
Interzicerea portalului extremist AlterMedia
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Ministrul federal de interne, creştin-democratul Thomas de Maizière, a interzis ediţia germană a publicaţiei electronice extremiste, „AlterMedia”. Sub paravanul libertăţii de exprimare, portalul raspîndeşte texte cu un conţinut rasist, xenofob, antisemit, homofob şi islamofob, a precizat ministrul. Motivîndu-şi decizia, el a mai explicat că interdicţia are la bază legea care reglementează funcţionarea unor asociaţii. Statul de drept nu tolerează criminalitatea urii şi urmăreşte consecvent agitaţia extremistă de dreapta pe internet. „Extremişti violenţi nu pot fi toleraţi de societatea noastră”, a spus de Maizière, citat de ziarul berlinez „Der Tagesspiegel”.
Declaraţia ministrului a fost dată publicităţii la prînz, după ce s-a aflat că în cursul dimineţii au avut loc descinderi în mai multe localităţi din landurile Renania-de-Nord-Vestfalia, Baden-Württemberg, Berlin şi Turingia, cît şi în localitatea spaniolă Lloret de Mar. Potrivit televiziunii (ARD), procuratura federală a dispus reţinerea a doi prezumtivi administratori ai portalului.
Este vorba despre o femeie în vîrstă de 47 de ani, Jutta V., şi un bărbat în vîrstă de 27 de ani, Ralph Thomas K. Cei doi sînt învinuiţi de propagandă şi înfiinţarea unei organizaţii criminale.
Pînă la prînz, pagina germană AlterMedia a mai fost accesibilă. Ea a fost închisă imediat după anunţul ministrului de interne şi după ce s-a aflat că serverul care găzduieşte ediţia germană se află în Rusia.
AlterMedia - România
AlterMedia este o reţea internaţională extremistă, înfiinţată în 2002 de către rasistul şi negaţionistul american, David Duke. Pe data de 12 decembrie 2002 s-a inaugurat şi ediţia în limba română a portalului. Primii administratori au fost persoane provenite din organizaţia Noua Dreaptă (care din 2015 s-a transformat în partid), Dan Ghiţă şi Bogdan Stanciu (pînă-n decembrie 2007, activînd mai tîrziu în cadrul organizaţiei Pro Vita). În 2006, AlterMedia a fost distinsă cu „Premiul de Excelenţă pentru contribuţia deosebită la răspîndirea informaţiei libere şi pentru adeziunea la principiile civilizaţiei tradiţionale”, oferit de Asociaţia Română pentru Patrimoniu (A.R.P.) a protocronistului Artur Silvestri (1953-2008).
O ediţie efemeră, în limba română, pentru Republica Moldova a fost inaugurată în mai 2006.
În 2002, ediţia română avea o casetă redacţională. Astăzi caseta nu mai există, iar administratorii site-ului preferă anonimitatea ciberspaţială.
Platforma AlterMedia în limba română continuă, deci, să funcţioneze nestingherită, răspîndind articole rasiste, antisemite şi xenofobe, respectiv seriale negaţioniste. Astfel, în 2014, AlterMedia a publicat în foileton cartea negaţionistului Arthur Robert Butz, intitulată „Înşelătoria secolului XX”. Jignind cu cinism memoria celor care au pierit în lagărele de exterminare, prezentatorul şi comentatorul scrierii, un fost colonel de Securitate, scria în 2014: „Pretinsa cameră de gazare ‚nazistă’ este un fel de apa morţilor a istoriografiei jidoveşti.”
Comemorarea Holocaustului
Cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului, politicieni germani au cerut astăzi cetăţenilor să combată rasismul şi orice formă de discriminare. Bundestag-ul a organizat o ceremonie comemorativă în cursul căreia a vorbit supravieţuitoarea Holocaustului, Ruth Klüger, în vîrstă de 84 de ani. Klüger, care trăieşte astăzi în SUA, a spus că a acceptat invitaţia de a vorbi în Parlamentul german pentru că admiră felul în care Angela Merkel gestionează problema refugiaţilor.