Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Virusul Zika, un pericol pentru România?

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

România nu are motive să se teamă în acest moment de virusul Zika. Iată ce spune la RFI preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Cea mai afectată ţară, Brazilia, a raportat câteva mii de cazuri, în timp ce unii pacienţi au fost deja diagnosticaţi în Europa, după ce s-au întors din călătorii în America de Sud şi Centrală.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii se reuneşte de urgenţă la începutul lunii februarie, pentru a analiza pericolul reprezentat de temutul virus, care ar duce, conform unor teorii neverificate ştiinţific, la naşterea unor copii cu craniul neobişnuit de mic.

Alexandru Rafila spune la RFI că virusul Zika "este periculos numai în măsura în care se va dovedi că există o corelaţie între infecţia pe care o produce el în mod obişnuit şi apariţia unor malformaţii congenitale la mamele care au trecut prin infecţie. Deci problema e legată de patologia femeii gravide, dacă aceasta se îmbolnăveşte în cursul sarcinii cu acest virus".

"În ceea ce priveşte infecţia în sine, chiar dacă se înregistrează un număr mare de cazuri într-o zonă tropicală din America de Sud şi America Centrală, atunci putem spune că este un lucru grav sau important. Din fericire, această infecţie nu produce complicaţii şi se vindecă de la sine şi foarte multe dintre cazuri sunt inaparente, adică persoana infectată nu ştie că este bolnavă", explică specialistul.

"Este un pericol pentru Europa, pentru ţara noastră? El nu poate fi pus în discuţie în acest moment, pentru că având în vedere că boala se transmite prin intermediul unui vector, care este ţânţarul, nu putem discuta despre transmiterea acestei boli, cel puţin în acest sezon şi nici nu există un istoric al transmiterii acestei boli pe continent european, cu toate că virusul a fost izolat încă din 1947", spune Alexandru Rafila.