Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Programe concrete de combatere a sărăciei în noua strategie în domeniul incluziunii sociale

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Premierul Dacian Cioloş a făcut miercuri o prezentare pe scurt a pachetului integrat pentru combaterea sărăciei. Este un pachet care cuprinde 47 de obiective până în 2020, de la creştera ratei de ocupare a populaţiei cu varste între 20 şi 64 de ani, până la reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială.

"Avem în România foarte mulţi oameni supuşi riscului de sărăcie, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari, mai ales în mediul rural", a spus Cioloş. Premierul a cerut ministrului muncii, vicepremierului Vasile Dâncu şi consilierilor săi să vină cu un plan care să combine măsuri deja existente, cu unele noi şi proiecte-pilot pentru care vor fi folosite şi fonduri din bugetul de stat, şi fonduri europene. Un obiectiv este creşterea ratei de ocupare a populaţiei cu vârste între 20 si 64 de ani la 70%. Pachetul mai prevede reducerea ratei părăsirii timpurii a şcolii la 11,3 la sută în 2020. Guvernul îşi mai propune ca, până în 2020, numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie să scadă cu cel puţin 580.000 de persoane.

Planul trece în revistă şi programele necesare : unul ar fi dezvoltarea la nivel naţional a "caravanelor medicale la sate". În cazul preşcolarilor, va fi monitorizată aplicarea programului "fiecare copil la grădiniţă" şi vor fi asigurate rechizite şi haine pentru copiii care primesc tichete sociale. Pentru elevi, sunt prevăzute mai multe programe: "Şcoala-motor de incluziune în zonele defavorizate", "Şcoala dupa şcoala", "A doua şansă" dar şi prevenirea abandonului prin sport. Şi pentru tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani, vor fi dezvoltate mai multe programe de formare profesională. În fine, pentru cei care depăşesc 65 de ani, sunt avute în vedere o serie de măsuri şi programe precum "bunicii comunităţii", prin care vârstnicii să fie implicaţi în îngrijirea copiilor. Vor fi înfiinţate de asemenea centre comunitare multi-funcţionale şi dezvoltate programe de îngrijire la domiciliu.