Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Partidul Socialiștilor a reluat protestele la Chișinău

protest_psrm.jpg

Partidul Socialiștilor a reluat protestele la Chișinău

Zeci de simpatizanți ai Partidului Socialiștilor din R.Moldova au reluat protestele, în centrul Chișinăului, cerând alegeri parlamentare anticipate. O manifestație a avut loc miercuri seara, în timp ce Executivul a fost convocat în ședință. Socialiștii spun că vor desfășura acțiuni de protest, inclusiv și vineri, atunci când este anunțată o ședință comună a Guvernului și Parlamentului, la care urmează să fie purtate discuții pe marginea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. La mitingul de miercuri seara nu au fost prezenți susținătorii Partidului Nostru al lui Renato Usatîi, dar și manifestanții Platformei Demnitate și Adevăr. 

Potrivit președintelui Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, oamenii au ieșit la proteste întrucât ”încercările de a oferit conducerii un termen de 30 de zile pentru a soluționa revendicările protestatarilor, nu vor avea nici un efect pozitiv”. ”Vom putea înlătura această guvernare doar prin proteste paşnice. Ele trebuie să aibă loc săptămânal. Decizia Forumului Civic de a acorda autorităţilor un termen de 30 de zile a fost o greşeală tactică. Conducerea ţării nu mai merită nici un fel de concesie, însă cetăţenii nu trebuie să recurgă la scenarii violente şi să intre forţat în instituţiile publice”, a menționat Dodon la mitingul de miercuri seara.

Liderul socialiștilor consideră că acţiunile de protest trebuie să continue, iar presiunea să crească. El nu a exclus că, în viitorul apropiat, vor avea loc acţiuni de protest lângă sediile ambasadelor SUA şi UE,” fără susţinerea cărora această guvernare nu ar fi avut şanse”.

Trebuie spus că, socialiștii vor susține inițiativa deputaților liberal-democrați, care optează pentru modificarea Constituției, astfel încât șeful statului să fie ales de cetățeni. La 9 februarie, grupul parlamentar al PLDM  a iniţiat un proiect de lege pentru modificarea art. 78 şi 89 din Constituţia Republicii Moldova, care stipulează modalitatea de alegere şi demitere a preşedintelui Republicii Moldova. Modificările prevăd alegerea şefului statului prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

”Actualul proiect de lege a fost iniţiat şi reieşind din disponibilitatea declarată a actualei majorităţi parlamentare de a susţine desfăşurarea unui referendum de modificare a Constituţiei”,susține deputatul PLDM, Chiril Lucinchi. Parlamentarul a subliniat că modificarea Constituţiei în Legislativ ar fi mult mai puţin costisitoare, decât prin referendum, asta în condiţiile în care Republica Moldova parcurge o situaţie de criză economică profundă.

Amintim că, reprezentanții Forumului Civic, structură ce reunește deopotrivă societatea civilă, inclusiv Platforma Demnitate și Adevăr, dar și forțe ale opoziției moldovene, au prezentat Guvernului de la Chișinău o nouă serie de condiții menite să faciliteze depășirea crizei social-politice din Republica Moldova și care ar trebui puse în aplicare în termen de 30 de zile. Printre cerințe sunt  organizarea alegerilor anticipate, modificarea Constituției, scoaterea instituțiilor din captivitatea oligarhilor, precum și mai multe modificări în legislația financiar-bancară. În cazul în care aceste revendicări nu vor fi îndeplinite, societatea civilă și opoziția din Republica Moldova amenință cu noi acțiuni de protest în masă.