Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Justiţiei : Probaţiunea, alternativa viabilă la detenţie

penitenciar.jpg

Sursa imaginii: 
www.enational.ro

România are o problemă mare ca stat membru al Uniunii Europene în ceea ce priveşte condiţiile din penitenciare, a declarat, joi, ministrul Justiţiei Raluca Prună, adăugând că probaţiunea este răspunsul la suprapopularea sistemului penitenciar şi la creerea de condiţii decente pentru persoanele private de libertate.

Ministrul justiţiei a vorbit cu ocazia bilanţului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. « Avem o problemă mare ca stat UE în ceeea ce priveşte condiţiile din penitenciare. Nu o spun eu, o spune CEDO. Înţeleg să ne uităm la măsuri pe termen lung pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, se vorbeşte de construirea a două penitenciare noi. Eu cred că probaţiunea este răspunsul la depopularea sistemului penitenciar şi la creerea de condiţii decente pentru persoanele private de libertate. O să cer în guvern ca suplimentarea posturilor la Direcţia de probaţiune să se facă cu prioritate. Este prioritatea zero în ceea ce mă priveşte, să reuşesc să suplimentez aceste posturi », a declarat ministrul justiţiei.

Referindu-se la ANP, ministrul crede că, pe termen scurt,"este foarte mult loc ca, prin măsuri administrative la fiecare penitenciar, în relaţia cu cel aflat în detenţie lucrurile să fie îmbunătăţite, este nevoie de transparenţă, de asumarea deciziilor". Ministrul Prună a spus că este "urgentă şi prioritară" promovarea Regulamentului de aplicare a Legii 254 privind executarea pedepselor. "În luna februarie voi prezenta în guvern acest regulament şi insist ca, odată ce se va adopta, să avem în 30 de zile toate deciziile elaborate de ANP şi să pornim cu viteză de croazieră în exercitarea atribuţiilor care ne revin", a mai declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

Înaltul oficial de la Bucureşti a mai spus că toate aceste măsuri au fost impuse de ameninţarea reală ca instanţa CEDO de la Strasbourg să emită o hotărâre pilot împotriva statului român. Raluca Prună spune că executivul a adoptat recent un memorandum cerând CEDO o amânare de două luni, timp în care a promis să elaboreze un plan de acţiuni cît se poate de concrete pentru a ameliora condiţiile din închisori.