Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anchete ale poliţiei şi Avocatului Poporului în cazul nou născuţilor din Argeş infectaţi cu Rotavirus

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Ceea ce iniţial părea o serie de cazuri izolate de infecţii la nou născuţi, acum pare să capete o amploare îngrijorătoare : 27 de copii sunt monitorizaţi la Bucureşti şi în Argeş şi 16 copii din acest judeţ au fost transferaţi în capitală cu probleme de sănătate severe. O parte supravieţuiesc doar datorită dializei iar un copil de 11 luni a decedat în 4 februarie din cauza unei infecţii grave cu bacteria E. Coli. În acest context, poliţia a cerut vineri documente de la Agenţia de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică Argeş, Apele Române şi de la trei mari distribuitori de apă dar şi fişele medicale şi foile de internare ale copiilor de la toate spitalele unde au fost internaţi, respectiv Spitalul de Urgenţă Argeş-Piteşti, Spitalul de Pediatrie Argeş şi Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti.

Cel mai probabil poliţia încearcă să determine cauzele apariţiei atâtor cazuri de infecţii. De altfel anchetatorii au ţinut să vorbească cu părinții tuturor copiilor, dar și cu medicii care îi îngrijesc. Anchetatorii au solicitat și documentele privind copilul de 11 luni, care a decedat în 4 februarie în urma unei infecții grave cu bacteria E.coli şi este posibil să ceară şi deshumarea.

De partea sa, Ministerul Sănătății a demarat propria anchetă şi a anunțat că în cazul a cinci dintre cei 15 copii transportați din Argeș, analizele au confirmat infecția cu rotavirus. Ministerul a decis deja sancționarea managerului și a asistentei șefe a clinicii din Pitești pentru nerespectarea condițiilor de spitalizare. Între timp, ministerul a trimis o echipă de medici epidemiologi, infecționiști și de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății, Institutului National de Sănătate Publică și a Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” la Pitești pentru a verifica modul in care se desfășoara ancheta epidemiologică. "Rezultatul probelor de laborator vor fi gata în 3-7 zile", a declarat Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Acesta a adăugat că s-au recoltat probe din laptele praf şi din alte alimente din comunitățile de unde provin copiii bolnavi, dar și din saloanele unde au fost internați aceștia. Deocamdată însă, autorităţile din sănătate au exclus ipoteza îmbolnăvirii în spital a nou născuţilor.

Situaţia a alertat şi instituţia Avocatului Poporului care s-a sesizat din oficiu și monitorizează situația apărută în județul Argeș. Într-un comunicat, instituţia spune că sesizarea din oficiu este urmarea informațiilor apărute în mass-media, începând cu data de 10 februarie 2016, conform cărora mai mulți copii, cu vârste de până la doi ani, au fost internați în cadrul Spitalului de Pediatrie din Pitești cu sindrom diareic acut și nevoie urgentă de dializă din cauza unei infecții provocate de bacteria E-coli.

Vineri veştile erau relativ bune : niciun copil din judeţul Argeş nu a mai fost diagnosticat în ultimele 36 de ore cu complicaţii ale bolii diareice, au anunţat  reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. Conform aceleiaşi surse, situaţia din judeţul Argeş este în continuare atent monitorizată. La Spitalul "Marie Curie" au fost transferaţi în ultima perioadă 12 copii din localităţi de pe raza judeţului Argeş, dintre care unul a murit, iar la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" sunt internaţi alţi trei copii, toţi cu stare ameliorată, a anunţat ieri secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu. "La Spitalul 'Marie Curie' au beneficiat de dializă peritoneală opt copii. La ora actuală sunt şapte copii sub dializă peritoneală, toţi fiind amelioraţi", a spus secretarul de stat. El a precizat că trei dintre copiii de la Spitalul "Marie Curie" şi doi dintre cei de la "Matei Balş" au fost confirmaţi cu rotavirus. Strâmbu a mai arătat că a fost confirmată prezenţa bacteriei E. coli la un singur copil, cel decedat la Spitalul "Marie Curie".