Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Bolnavii încearcă să se trateze singuri și, abia după ce starea lor se agravează rău, vin la medic” Reportaj AUDIO

val.jpg

Valentina Gheorghe vinde remedii naturiste împotriva virozelor
Image source: 
Valeria Viţu

În R.Moldova, gripa sezonieră nu pare să cedeze. Potrivit Ministerului Sănătății, în ultima săptămână, a fost atestată o creștere a îmbolnăvirilor prin viroze, astfel fiind depășit pragul epidemic. De la începutul sezonului rece, în jur de 500 de cazuri de gripă au fost înregistrate, soldate cu decesul a opt persoane. Cetățenii deseori merg prea târziu la medic, încercând să se trateze acasă. Din cauza complicațiilor bolii, mulți pacienți ajung să fie internați la spital, alții cer ajutorul medicilor la policlinică. 

La Centrul Medicilor de Familie din sectorul Ciocana al capitalei, mai mulți oameni  așteptau, joi, la rând să-și facă o programare la medic.”Gripa este o maladie serioasă, nu o trata ca pe o banală răceală!”, pot citi pe un pliant cei care pășesc pragul policlinicii. Tatiana este proaspătă mămică. Am întrebat-o de ce nu folosește mască de protecției, întrucât bântuie gripa, iar spațiile publice închise sunt adevărate focare de infecție. ”Am umblat câteva zile cu mască, acum este cald, mă sufoc. Oricum încerc să mă izolez, întorc capul când aud că cineva tușește”.

Și la farmacia din incinta instituției oamenii făceau coadă. Am mers să discut cu Tamara Nacu, medic de familie. Aflu pentru început că mulți chișinăuieni ignoră primele simptome și semne care apar în virozele respiratorii, iar dacă se agravează boala, încearcă să se trateze singuri acasă mai mult timp.„O săptămână, chiar două stau acasă, după care se adresează la medic, când starea sănătății se agravează rău de tot. Dacă pacientul este monitorizat chiar la începutul bolii, îi este prescris un tratament de dezintoxicare. În cazul în care progresează și se ajunge la pneumonie, medicul decide ce să îi administreze pacientului, dacă e vorba de antibiotice sau nu. În multe cazuri, persoanele chiar la începutul unui viroze folosesc antibioticele, ceea ce este un lucru greșit. Scade imunitatea și apoi când începe tusa, ei nu mai știu ce pot face, ajung și cu intoxicație, provocată de antibiotice și cu virus și situația se agravează mult”. 

Medicul le amintește cetățenilor primele simptome ale gripei.”Boala începe cu cefalee, slăbiciuni, apoi dureri de cap, tuse persistentă. Dacă și la a treia zi nu este început tratamentul, riscurile ca să apară pneumonia sunt foarte mari. În prezent avem multe cazuri de pneumonie. Avem mai multe însărcinate și copii afectați. Cei de vârsta a două, a treia sunt mai puțini, în acest an. Avem și chemări la domiciliu, fie nu se pot deplasa sau au luat virozele respiratorii pentru a doua oară, în acest sezon”.

Mătușa Parascheva din Chișinău încearcă să se protejeze cum poate de virozele respiratorii.”Beau ceai de plante, lapte fiert. Măceșul mult ajută. Într-o zi am mers la policlinică și un bărbat tușea foarte tare. Lumea cam lung se uita la el, dar nu pot zice nimic, poate singur nu este bucuros. Gripa asta de la vremea caldă apare”.  

Femeia a ținut să-mi povestească cum trata răceala pe timpuri.”Când eram copii și răceam, mama încălzea o baligă de vacă, adăuga oțet și o punea la spate sau piept și trecea. Acum cumpărăm pastile scumpe și nici nu ajută, de multe ori. Părinții când se îmbolnăveau, luau câteva cănuțe de izvar și se tratau”. 

Unii cetățeni aleg remediile naturiste împotriva virozelor. Valentina Gheorghe vine la piața agricolă din sectorul Ciocana cu de toate.”Oamenii iau floare de tei, usturoi, măceș, miez de nucă, dulceață de zmeură - ceea ce au nevoie pentru ca să lupte cu gripa. Am aici pe masă și adjică, hrean. Totul este proaspăt, bun”, încearcă să mă convingă femeia.  

Din cauza epidemiei de gripă, în grădinițe au fost luat măsuri. În acest an, spre exemplu, matineele de primăvară vor avea loc, în lipsa părinților. Câteva școli și grădinițe din țară au fost închise, timp de o săptămână, pe motiv că au fost înregistrate mai multe cazuri de gripă.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, pragul epidemic de 313,96 la 100.000 este încă depăşit şi atinge un numar de 371,4 la 100.000 populație. Doar săptămâna trecută au fost înregistrate 184 cazuri de gripă sezonieră. Până la 16 februarie 2016, în Republica Moldova, în total, au fost înregistrate 495 cazuri de gripă. Ministerul Sănătăţii îndeamnă persoanele care sesizează primele simptome să se adreseze de urgenţă medicului de familie. Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice asigură supravegherea epidemiologică și intensifică controlul măsurilor de profilaxie și combatere în școli, grădinițe, universități, la întreprinderi și instituții medicale.

 

 
Reportaj depre epidemia de gripă din Republica Moldova